Hirdetés

Sokkoló hír jött az időjárásról: sarkvidéki levegő tart felénk

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ismét támadnak az éjszakai fagyok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az éjszaka folyamán csökken a felhőzet és az ország jelentős részén kiderül az ég. Este egy-egy zápor lecsengő jelleggel még előfordulhat, a szél helyenként megélénkülhet. A minimum-hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, de a fagyzugos, szélcsendes tájakon gyenge fagy is lehet.

Egy hete még az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek voltak jellemzők, de vasárnaptól keleten már a 20 fokot közelítették a csúcsértékek. Csütörtökön reggeltől a Dunántúl nyugati felére érkezett kiadós eső., majd szombattól sokfelé alakultak ki néhol jégesővel kísért heves záporok, zivatarok. Az elmúlt tíz nap csapadékmennyisége a Dunántúl északnyugati negyedén az 50 mm-t is meghaladta - olvasható a met.hu oldalon.

A keleti tájakon kevesebb volt a csapadék, de az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak délen, délkeleten marad el az ilyenkor szokásos mennyiségtől, az ország nagy részén jelentősen meghaladja azt. A 90 napos összeg már nagyobb változatosságot mutat: nyugaton és északkeleten valamivel az átlag fölött, másfelé átlag alatt alakul.

Az elemzésben kiemelik, hogy a talaj felszín közeli része sokfelé sáros, csak a déli, délkeleti országrészben szárazabb. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a hét elejétől már szinte országszerte és tartósan meghaladja a 10 fokot.

A legfrissebb számítások szerint jövő szerdán sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el térségünket, néhol újra megjelenhetnek majd az éjszakai fagyok. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet 10 fok fölött várható, bár a jövő hét közepén átmenetileg kissé ez alá csökkenhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés