Hirdetés

Brutális időjárás közelít, mindenből kapnak ma a magyarok

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nem nyugszik egyelőre az időjárás, pénteken és szombaton is sok csapadékra számíthatunk, vasárnap azonban jön a fordulat.

Péntek hajnalban bezáródik a felhőtakaró és túlnyomóan borult lesz az ég. Délnyugat felől egyre több helyen elered az eső, az Alpokalján és az Északi-középhegység területén, kiemelten Borsodban ónos eső is lehet. Hajnalban már enyhébb lehet az idő, mint este – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzésében.

Napközben továbbra is erősen felhős vagy borult idő valószínű, de délen és keleten szakadozottabbá válhat a felhőzet. Az összefüggő csapadékzóna északkelet felé távozik, mögötte szórványosan lehet zápor, nagyobb eséllyel a déli és keleti megyékben zivatarok is kialakulhatnak.

Estétől aztán az északnyugati tájakon már előfordulhat havas eső, havazás, a Dunántúli-középhegységben pedig átmeneti ónos eső is lehet. A déli szelet a Viharsarokban, és egyre nagyobb területen északnyugati, északira forduló szelet pedig a Dunántúlon kísérik erős lökések.

A csapadék ellenére kevésbé fogunk fázni, ugyanis a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északi, északnyugati felén 2 és 8, másutt 9 és 15 fok között alakul – áll az előrejelzésben.

Elsőfokú és másodfokú figyelmeztetés van érvényben péntekre

Hivatkozás másolása

A meteorológusok Borsod-Abaúj-Zemplén megyére másodfokú, míg másik hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt. Zivatarveszély miatt hat megyére van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. 

Milyen idő lesz a hétvégén?

Hivatkozás másolása

Szombaton erősen felhős vagy borult idő várható, a déli óráktól azonban északnyugat felől határozottan csökken a felhőzet. A met.hu-n azt írták, tovább folytatódik a halmazállapot-váltás északnyugat felől, így egyre nagyobb területen havas eső, havazás lesz a jellemző. Átmenetileg ónos eső is előfordulhat a halmazállapot-váltás idején. Napközben a Dunántúlon hózáporok, a keleti országrészben a már említett összeáramlási zóna mentén havazás valószínű.

Az északi, északnyugati szél erős, főleg a hegyvidéki tájakon viharos lesz. Az esti óráktól kezd majd mérséklődni a légmozgás. A minimum -3 és +4, a maximum -2 és +5 fok között alakul, délkeleten lesz az enyhébb idő.

Vasárnap jön a fordulat: gyengén felhős, napos idő valószínű, csupán kisebb körzetekben maradhat felhős az ég, ott akár még hószállingózás is előfordulhat, másutt viszont nem valószínű csapadék. Este nyugat felől felhősödés kezdődik. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -2 fok között várható, de a kevésbé felhős, hófödte részeken ennél jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és +2 fok között alakul.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés