Hirdetés

Aggasztó hírek jöttek: Németh Lajos szerint rossz irányba mennek a dolgok

Nap Híre portré Nap Híre

Kánikula, aszály: az idei nyár is tartogat kellemetlen meglepetéseket, de hosszú távon át kell strukturálni a gondolkodásunkat.

Ahogy már megírtuk, igencsak borús, esős lesz a hosszú hétvége: ma egy hidegfront hatására a felhőké lesz a főszerep, csak rövid napos időszakok lehetnek. Többfelé kialakulhat eső, zápor, délután néhol zivatar is előfordulhat. A légmozgás mérsékelt marad, legfeljebb a Dunántúl északi részén és zivatarok környezetében támadhat fel átmenetileg. 

De mi vár ránk a jövőben? Az elmúlt évek tendenciái alapján azt mondhatjuk, hogy az idei nyár is tartogathat számunkra olyan száraz periódusokat, ami aszályra hajló lehet. Az időnként előforduló 30-35 fokos több napos kánikulát, átmenetileg erős hidegfront betörések szüntetik meg. Németh Lajos meteorológus a HelloVidéknek adott interjújában beszélt arról, hogy mire számíthatunk a következő időszakban, valamint elárulta, hogy melyek a leginkább veszélyeztetettebb régiók idehaza.

Mint kifejtette, a Kárpát-medencére szóló éghajlati modellek azt prognosztizálják, hogy az évszázad második felében a négyévszakos éghajlatunkból lassan a kétévszakos éghajlatba megyünk majd át. 

Arra a kérdésre, hogy a globális felmelegedés tükrében, mire számíthatunk a következő időszakban, úgy válaszolt:

Én azt gondolom, hogy nem jó irányban haladunk, elsősorban a mezőgazdaság a legveszélyezettebb. A magyar agrárszakemberek az elmúlt évszázadokban négy évszakos időjárásra rendezkedtek be. Persze régebben is voltak időjárási szélsőségek a Kárpát-medencében, de azért a négy évszak időjárása többé-kevésbé elkülöníthető volt. Megvoltak minden évszaknak a jellemzői. Ma már gyakoribb, hogy nincs igazi tavaszi, vagy őszi időjárásunk, pedig mind a négy évszaknak megvolt az élővilág szempontjából a szerepe. Nem beszélve a szépségről. Lassan azonban át kell strukturálni a gondolkodásunkat, például olyan szárazságtűrő növényeket kell fejleszteni, ültetni, ami pl. a mediterrán térségre jellemző.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés