Hirdetés

Irgalmatlan idő közelít, bokáig érő havazás jön

Nap Híre portré Nap Híre

Extrém havazás várható csütörtökön, van, ahol akár 20 centiméteres hótakaró is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, északkeleten vékonyodhat, szakadozhat a felhőtakaró. A nyugati országrészben havazás, havas eső valószínű, kelet felé haladva egyre inkább eső lesz a jellemző. Utóbbi helyen a hegyek kivételével csak késő délután, este változik a halmazállapot. 

A Tiszántúlra csak szerda délután, az északkeleti harmadba késő este érkezik meg a csapadék. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

Havazás és ónos eső miatt is kiadták a riasztást

A veszélyjelzés szerint szerdán a appali órákban a Duna vonalának környezetében is egyre többfelé a havazás, havas eső válik jellemzővé. Szerda éjfélig az említett tájakon nagy területen alakulhat ki 5 cm-t meghaladó vastagságú (~5-15 cm-es) vizes, tapadó hóréteg. A legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra szerda éjfélig a Bakony, Vértes és a Gerecse 200-300 m feletti részein van nagyobb esély - felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.

Megjegyezték: Csütörtökre virradó éjszaka várhatóan a havazás az ország keleti tájain is egyre nagyobb területre terjed ki, miközben főként a középső és északi országrészben folytatódik, tovább gyarapítva a hótakarót.

A 7 napos időjárás-előrejelzés szerint a héten többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente pedig sokfelé lehet fagy. Pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés