Hirdetés

Húsz éves a "digitális wurlitzer", amit a korunk Einsteinje hagyott ránk

Morvay Péter portré Morvay Péter

Húsz évvel ezelőtt ezen a napon zajlott le a zeneipar eddigi legnagyobb forradalma. Az áttörés természetesen Steve Jobs nevéhez fűződik.

Már két éve a piacon volt az Apple első zenelejátszója, az iPod, de hiányzott hozzá még a bolt, ahonnan igazán hatékonyan fel lehetett tölteni az eszközt tartalmakkal. 

Ezt a hiányt pótolta az iTunes Store, ami 2003. április 28-án jelent meg. 

Az Apple elképzelése egyszerű volt - egy virtuális boltot akart megnyitni, ahonnan az emberek igény szerint vásárolhatnak és tölthetnek le digitális zenét. 

Természetesen a felhasználók már korábban is hallgattak digitalizált zenét iPodon vagy mp3 lejátszón, de ehhez a saját CD-jeiket kellett feltölteni, vagy – rosszabb esetben – letölteni valamelyik kalózoldalról.

A nagy lemezkiadók mereven elzárkóztak attól, hogy albumaikat elérhetővé tegyék internetes letöltéssel, pedig a technológia már rendelkezésre állt.

A iPod könnyű kezelhetősége miatt gyorsan népszerű lett, csak az igazi tartalom hiányzott hozzá.

Steve Jobs azonban hónapokat töltött azzal, hogy meggyőzze a zeneipar moguljait, engedjék át a katalógusaikat, cserébe egy új piacot, és védett környezetet kínált.

Miután a nagy nevek, mint például az Universal Music Group (UMG), az EMI, a Warner, a Sony és a BMG mind feliratkoztak, garantált volt a siker. 

Bár indulásnál az iTunes Store csak az Egyesült Államokban volt elérhető, így is azonnal befutott. 

18 órával a szolgáltatás megkezdése után már 275.000 zeneszámot adott el, ami végleg meggyőzte az addig a fizikai hordozókban – a bakelit, majd vinil hanglemezekben, később pedig a CD-ben – bízó zeneipart.

Az iTunes Store-t hamarosan az egész világon bevezették, és a tartalom is folyamatosan bővült. Nagy visszhangot váltott ki, amikor a Beatles valamennyi albuma és exkluzív felvételek is felkerültek a zeneáruházba.

„Az iPod úgy néz ki, mint egy darab hardver, de valójában ez egy szoftver, 

az iTunes a legjobb wurlitzer hozzá, az iTunes Music Store pedig a legeslegjobb digitális zenei szolgáltatás” 

Steve Jobs a zenelejátszást is forradalmasította
Steve Jobs a zenelejátszást is forradalmasította CNN

– jelentette ki Steve Jobs szokott magabiztos stílusában a szolgáltatás 20 évvel ezelőtti indításakor.

Az akkor még csak ő tudta, hogy a legnagyobb titokban már készült a következő technológiai forradalom, a 2007-ben bemutatott iPhone, ami egyesítette magában a telefont, a zenelejátszót és a szövegolvasásra akkoriban használt PDA-kat.

Bár Steve Jobs több mint egy évtizede már nincs közöttünk, az általa megálmodott termékek és szolgáltatások maradandónak bizonyultak, szemben a digitális világ számos olyan sikertörténetével, amire ma már szinte nem is emlékszünk.

Igez, nemrég durván kiakadt Steve Jobs lánya, amikor meglátta az új iPhone-t.

Az ikonikus feltaláló hajdani Macintosh SE számítógépe nemrég 130 millió forintnak megfeleő összegért kelt el, igaz rajta van Károly király eltitkolt levele is, amit egy merevlemez őriz. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés