Hirdetés

Hazaérkeztek a Hunor hősei a földrengés sújtotta Törökországból

Garai Kitti portré Garai Kitti

A mentőcsapat 17 túlélőt - köztük három gyermeket - mentett ki és 29 holttestet emelt ki a romok alól a földrengés sújtotta Törökországban.

Hazaérkezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kutató-mentő csapata, a Hunor. A mentőegységet szállító katonai gép nem sokkal vasárnap éjfél után szállt le Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta az érkezőket - írja az MTI.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a helyszínen elmondta: "büszke arra, hogy azok a magyarok, akik kint voltak, bármikor tudásukat és bátorságukat adják, ha erre szüksége van az országnak." A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a magyar ember segít országon belül és országon kívül is, ahogy azt tették a koronavírus idején, az Ukrajnából érkező menekültek esetében és most Törökországban is. Kitért a Magyar Honvédség állományára is, akik részben a repülőgépekkel a szállításban, valamint a magyar orvosokon keresztül voltak jelen.

   

Rétvári Bence is köszöntötte a hősöket a reptéren. Mint mondta, a Hunor és a többi magyar mentőegység veszélyes küldetést teljesített, de mindenki épségben és egészségben hazaért. 

Nagy hálával tartozunk nekik, mert a legfontosabbat tették, fizikailag és lelkileg is embert próbáló körülmények között életeket mentettek - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A Hunor február 6-án indult a földrengés sújtotta országba. Az 55 tagú mentőegység - tűzoltók, katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai - február 7-én kezdte a munkát és vasárnap délig dolgoztak a kárterületen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés