Hirdetés

“Humanitárius válság van” - Biden Izraelbe utazik

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Joe Biden amerikai elnök látogatást tesz szerdán Izraelben, mivel humanitárius válság alakult ki Gázában.

Biden látogatása jelentős mértékben jelzi az Egyesült Államok támogatását legfőbb közel-keleti szövetségese iránt, miután a Hamász fegyveresei 1300 embert öltek meg a dél-izraeli városokban október 7-én.

Izrael válaszul szigorította blokádját a Hamasz uralma alatt álló Gázai övezetben, beleértve az üzemanyag bejutásának korlátozását, és légicsapásokkal bombázta a területet, amelyekben palesztinok ezrei haltak meg, és további százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat, írja a Reuters.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedd hajnalban Tel-Avivban azzal zárta a többórás tárgyalást Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy Biden Izraelbe látogat.

Biden találkozik Netanjahuval, megerősíti Washington elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, és átfogó tájékoztatást kér az ország háborús céljairól és stratégiájáról – mondta Blinken.

"(Az) elnök hallani fogja Izraeltől, hogyan fogja végrehajtani műveleteit oly módon, hogy minimálisra csökkentse a civil áldozatok számát, és lehetővé tegye a humanitárius segítség eljuttatását a gázai civilekhez oly módon, hogy az ne használjon a Hamasznak" - tette hozzá Blinken.

Blinken azt is elmondta, hogy ő és Netanjahu megállapodtak abban, hogy kidolgoznak egy tervet a humanitárius segély eljuttatására a gázai civilek számára. Részleteket nem közölt.

Az izraeli látogatást követően Biden Jordániába utazik, hogy találkozzon Abdullah királlyal, Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnökkel és Mahmúd Abbász Palesztin Hatóság elnökével – közölte John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője.

A gázai hatóságok szerint több mint 2800 ember halt meg izraeli támadásokban október 7. óta, körülbelül egynegyede gyerek. Több mint 10 000 sebesült van a kórházakban.

Izraeli tisztviselők azt mondják, hogy a Hamász mintegy 199 túszt vitt magával Gázába.

A Hamász egyik vezető vezetője hétfőn kijelentette, hogy a csoportnak "megvan, amire szüksége van" az összes palesztin kiszabadításához az izraeli börtönökben, jelezve, hogy megpróbálhatja az általa október 7-én elrabolt izraelieket alkudozásként felhasználni a palesztin foglyok szabadon bocsátására.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés