Hirdetés

A legrosszabbra kell felkészülni: mínusz 5 fok és brutális hóvihar jön ebben az országban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Egyesült Királyságban a meteorológusok rémisztő időjárás-előrejelzést adtak ki a hétre, melyben figyelmeztetik az embereket, hogy fel kell készülniük a hóviharokra.

Az előrejelzés szerint a héten akár mínusz 5 fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet, a meteorológusok pedig hóviharokat is jósolnak az Egyesült Királyságba a sarkvidékről áramló hideg levegő miatt – írja a Mirror.

Az intenzív széllel és esővel kísért viharos hetek után most várhatóan fagyra és hóra számíthatnak az Egyesült Királyság északi részén élők. Skóciában, a magasabban fekvő területeken már ma délután hófúvás is előfordulhat.

A meteorológusok szerint ez egy hirtelen sztratoszféra-felmelegedésnek lehet köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a sztratoszféra magasan lévő részein gyors felmelegedés következik be, ami a felszínen időjárásváltozáshoz vezethet. A sztratoszférikus sarki örvény eredménye, hogy az Északi-sarkvidék felett keringő hideg levegő lelassul vagy visszafelé halad, így a hideg gyorsan le tud ereszkedni.

A naphire.hu korábban írt arról is, hogy Reisz András meteorológus elmondta, mitől függ, hogy idén láthatunk-e havat, vagy sem. Mint fogalmazott: télen az Atlanti-óceán felől mindig enyhe, nedves levegő áramlik felénk, és csak akkor állnak be a mínuszok, esik a hó, ha mondjuk nem nyugatról, hanem például a sarkvidék vagy Szibéria felől tör be egy hidegfront. Hozzátette, ahhoz, hogy fagyos, hideg és havas telünk legyen, ahhoz sokféle tényező együttállása szükséges. Szerinte ha ez mind megvalósul, akkor alakulhat ki olyan extrém időjárás, mint 1987 januárjában, amikor gyakorlatilag annyi hó esett, hogy napokra szinte teljesen leállt az élet az országban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés