Hirdetés

Egy romantikus hosszú hétvége a háború sújtotta Ukrajnában? Kijev szerint nagyon is csábító gondolat

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Bármennyire is furcsa, az ukrán turisztikai ipar lassan, de biztosan fellendülni látszik: egyre több látogató érkezik már külföldről is az országba, elsősorban a nyugati részekre. Van, ahol a covidjárvány jobban visszavetette az ipart, mint az orosz invázió, ennek ellenére aki Ukrajnába utazik, jobb, ha felkészül arra, hogy bármikor egy orosz bombázás közepén találhatja magát. 

Tavaly nyáron a nemzetközi sajtóban egymást érték a beszámolók az összeomlott odesszai turizmusról, hogy a Fekete-tenger partján álló kikötőváros elaknásított tengerpartjaira még az ukránok sem látogattak ki, de üresen álltak a szállodák, az éttermek és a boltok is. Nem volt sokkal jobb a helyzet Ukrajna biztonságosabbnak számító nyugati részén, és a kárpátaljai hegyek között sem. 

Az ukrán turisztikai hivatal tavaly év végén kampányt indított a turizmus fellendítésére. A szervezet vezetője az NPR-nak elmondta, hogy elsősorban az ukránokat akarják belföldi nyaralásokra rávenni, azzal érvelve, hogy megérdemelnek egy kis pihenést. Azt akarják elérni, hoy ne érezzenek lelkiismeret-furdalást, amikor egy biztonságos hegyi szállóban pihengetnek, miközben honfitársaik a fronton harcolnak, vagy becsapódó orosz rakéták elől pincékbe menekülnek - írja az Rtl.hu.

A kampánynak úgy tűnik lett is eredménye. A CNN április elején közzétett beszámolója szerint Ukrajna nyugati részén "virágzik a turisztikai infrastruktúra". A hotelek, múzeumok és éttermek, valamint az ukrán síelő helyekre is sokan látogattak már el. A vendégek csalogatása azonban már egészen máshogy történik: a svédasztal vagy a szobaszervíz helyett nagyobb hangsúlyt kap, hogy van-e a szállodának óvóhelye.

Ha bárki kedvet kapott volna egy kiruccanáshoz, arra azért figyelmeztetjük, hogy az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ukrajnát az I-es (piros), utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés