Hirdetés

Bajba kerültek a magyar turisták Horvátországban: rendőröket hívtak rájuk

Nap Híre portré Nap Híre

A magyar turisták a horvátországi Vir szigetén kagylót gyűjtöttek, amikor a helyi állatorvosi intézet munkatársai rendőröket hívtak rájuk. 

A morski.hr beszámolója szerint a nyaralók ritka, veszélyeztetett és védett nagy sonkakagylókat szedtek ki a vízből - szúrta ki a Blikk. Mint írták, az intézet egy, a helyszínen búvárkodó kollégája küldte el a fotókat a fővárosba egy kollégájának azzal a szöveggel, hogy "magyarok nagy sonkakagylókat vesznek ki a vízből”. A zágrábi munkatárs pedig azonnal értesítette a helyszínhez közeli zadari rendőrséget, nem sokkal később pedig meg is jelentek az egyenruhások a helyszínen. 

Eközben a helyszínen lévő munkatárs figyelmeztette a magyarokat, hogy ez a kagyló annyira ritka, hogy az Adriai-tengerben már csupán 26 példány található belőle. A cikk szerint a turistákak sokkolta ez az információi, és nem tudták, hogy a bolygatásukkal veszélybe sodorhatják a kagylók életét, sőt, azt sem, hogyan kell megállapítani a nagy sonkakagylók esetében, hogy életben van-e az adott példány.

A telefonhívástól számítva húsz percen belül a helyszínen voltak a hatóságok, mivel a helyi természetvédelmi törvény is szigorúan tiltja nemhogy az élő, de még az elhalt nagy sonkakagylók tokjainak gyűjtését is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés