Hirdetés

Horror a magyar boltokban: sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás

Garai Kitti portré Garai Kitti

November 40 százalék fölé nőtt az élelmiszerárak éves emelkedési üteme, a A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György pedig nemrégiben beharangozta, hogy egyre közelebb az 50 százalékes élelmiszer-infláció. 

A Privátbankár havi rendszerességgel végzett Árkosár-felmérést, beszámolójuk szerint a múlt hónapban átléptük a rémálom-határt az élelmiszerárak tekintetében. A lap azt írja, ha Matolcsy György 50 százalékos élelmiszerár-emelkedést prognosztizál, akkor tényleg nagyon nagy bajban vannak a magyar háztartások.

Soha nem volt még ilyen drága az élet Magyarországon

Hivatkozás másolása

Az Árkosár-felmérés szerint idén decemberben 44 százalékkal kerül többe egy családi nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt: most 10 769 forinttal kell többet fizetni a boltokban egy-egy nagybevásárlás során. Ráadásul semmi jele annak, hogy javulna a helyzet, így további áremelkedésre számíthatunk. 

Az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke, ami majdnem 1000 forintos drágulást jelent egy hónap alatt.  A 30 féle élelmiszerért átlagosan 35 251 forintot kellett a kasszánál hagyniuk 2022 decemberében.

A vizsgált három áruházban a számla végösszege 33 637 és 36 761 forint között szóródott; a legkisebb éves áremelés is közelíti a 40 százalékot a teljes kosarat illetően, a legnagyobb pedig már meghaladja az 50 százalékot is - ebből adódik a már említett 44 százalékos átlagos éves emelkedés - írták. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között ezúttal 9,3 százalékos volt a különbség, ami 3123 forintot jelent.

Ugyanakkor megjegyezték: akkor sem jövünk ki jobban a pénzünkből, ha mindent ugyanott veszünk meg, ugyanis még akkor is 32 058 forintot kell otthagynunk a kasszánál.

Ezek a termékek drágultak a legjobban

Hivatkozás másolása

A legnagyobb áremelkedést az árstopon kívüli UHT-tejnél mérték, de a tejföl és a kenyér ára is több mint duplájára emelkedett egy év alatt. A rizs 94,5 százalékkal lett drágább, a sajt és az alma pedig közel 80 százalékkal. A tészta 75 százalékkal kerül többe, mint egy éve, a tojás pedig 74 százalékkal. De nagyot emelkedett a banán, a jeges tea, a margarin, a kávé, a chips, a narancslé, a túródesszert és a párizsi ára is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés