Hirdetés

Megszólalt a honvédelmi miniszter: "a Magyar Honvédség készen áll Magyarország védelmére"

Garai Kitti portré Garai Kitti

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyugalomra intette a magyarokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden orosz rakéták csapódtak be Lengyelország területére, melynek következtében két lengyel életét vesztette. Mindeközben pedig találat érte a Barátság kőolajvezetéket is, ezért ideiglenesen leállt a kőolaj-szállítás Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. Kedd este ezért Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanács ülését, amelyről később a honvédelmi miniszter tájékoztatta a lakosságot. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban elmondta, egyelőre nem érkezik kőolaj a vezetékből, de a Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan és van elég tartalék. A miniszter hangsúlyozta:

Nagyon nagy nyugalomra intjük önmagunkat is, hogy ilyenkor ennek az értékeléséből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le. 

A lengyelországi rakétatámadás kapcsán úgy fogalmazott: "várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak." Közölte, hogy beszélt a NATO-főtitkárral is, illetve több ország védelmi miniszterével, és a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő. 

A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére

- jelentette ki, majd hozzátette, hogy a Magyar Honvédség azonnal képes reagálni, ha bármi történik, de egyelőre figyelnek és várják az eseményeket, s folyamatosan kapcsolatban vannak nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel - számolt be a Blikk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés