Hirdetés

Hamarosan magyar ember léphet a holdra? - Itt az igazság

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Zábori Balázs, a magyar űrhajósprogram vezetője nemrég úgy fogalmazott, hogy 2036-ban magyar ember léphet a Holdra. Hozzátette, a tudósaink addig is a műszerek fejlesztésén dolgoznak, amelyek segíthetnek a NASA Hold körüli űrállomásának megvalósításában.

A 33 éves fizikus az Európai Űrügynökséggel való együttműködés részeként a magyar fejlesztések műszaki vezetője, az ESA-küldöttség magyar tagja és a Külgazdasági és Külügyminisztérium űripari szaktanácsadója. A szakember kiemelte, az ESA válogatása már zajlik, a Holdutazásra 149 magyar jelentkezett, közülük 8-an kerültek be a döntőbe. Legalább egy, de akár három európai is a Holdra léphet 2030-ig - írja az Index.

2036 jelenleg most a legvalószínűbb dátum

- válaszolt arra a kérdésre Zábori Balázs, hogy mikor léphet a Holdra magyar űrhajós.

Magyarországnak eddig egyetlen űrhajósa volt, mégpedig Farkas Bertalan. A magyar űrhajós Valerij Kubaszov-val 1980. május 26-án, moszkvai idő szerint 21 óra 20 perckor, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe - olvasható a Wikipédián.

Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, a landolás Dzsezkazgan városától 140 km-re történt. Az űrutazás során orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtott végre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés