Hirdetés

Kiadták a figyelmeztetést, rengeteg hó eshet csütörtökön

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A kora tavaszi időjárás után úgy néz ki, hogy ismét visszatérhet a zord tél az ország területére.

Mediterrán ciklon érkezik hazánk területére, ami miatt az eső csütörtök hajnaltól egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba válthat át. A magasabban fekvő tájakon nagyobb hótakaró is lehetséges, akárcsak Budapest térségében. 

Fotó: Időkép

Az Időkép előrejelzésében ugyanakkor kiemelte, egyelőre nem egyértelmű, hogy a hideg mekkora mértékben éri utol a csapadékzónát, tehát nem tudni előre, mennyi lesz az ebből az eső, és mennyi a tartós hó.

Hozzátették, hó leginkább Budapest térségében, a Dunántúlon és az Északi-középhegység nyugati részén a legvalószínűbb. Mint írták, a magasabban fekvő, 300 méter feletti területeken érdemi hótakaró várható. 

A Dunántúli-középhegységben, a Budai-hegységben, a Dunakanyar hegyeiben és a Börzsöny térségében akár 10 centimétert is meghaladhatja a holnap estig lehulló hó mennyisége.

Az ország más területein, például Somogy, Zala, Veszprém vármegyékben "több centiméteres olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet a kedvezőbb forgatókönyvek alapján" - írják. Az érintett területekre, ahol a havazás mellé erős széllökések is társulnak, hófúvásra adtak ki figyelmeztető előrejelzést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés