Hirdetés

Ürüléktől bűzlik a Himalája, a hegymászóknak mostantól nem csak a felszerelésüket kell magukkal vinni

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Aki a Mount Everest megmászására készül, új szabállyal szembesül: a hegymászóknak mostantól maguknak kell eltakarítaniuk a székletüket, és visszavinniük az alaptáborba, hogy ott ártalmatlanítsák.

"A hegyeink elkezdtek bűzleni" - mondta Mingma Sherpa, Pasang Lhamu regionális önkormányzatának elnöke a BBC-nek. Az Everest régió nagy részét lefedő önkormányzat az új szabályt szélesebb körű intézkedések részeként vezette be. A szélsőséges hőmérséklet miatt az Everesten hagyott ürülék nem bomlik le teljesen, ez okozza az orrfacsaró szagot. 

"Sorra kapjuk a panaszokat, hogy emberi széklet látható a sziklákon, és néhány hegymászó meg is betegedett. Ez elfogadhatatlan, és rontja az imázsunkat" - teszi hozzá Mingma.

A világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet és a közeli Lhotse hegyet megmászóknak az alaptáborban úgynevezett ürülékes zacskókat kell vásárolniuk, amelyeket "visszatérésükkor ellenőrizni fognak".

Nehezített pálya

Hivatkozás másolása

A hegymászók idejük nagy részét az alaptáborban töltik, ahol hozzászoknak a magasság miatt megváltozott körülményekhez. Itt külön sátrakat állítanak fel WC-ként, amelyek alatt hordókban gyűjtik az ürüléket, de amint megkezdik az utat, a dolgok nehezebbé válnak. A legtöbb hegymászó és a kísérőszemélyzet általában a hóban ás egy gödröt, de minél feljebb megyünk a hegyen, egyes helyeken egyre kevesebb a hó, így a szabadban kell elintézni a kis- és nagydolgot.

A Mount Everest csúcsának megmászásakor azonban jelenleg nagyon kevesen ügyelnek a tisztaságra, és viszik vissza az ürüléküket biológiailag lebomló zsákban az alaptáborba.

A szemét egyébként továbbra is óriási probléma az Everesten és a régió más hegyein, bár egyre több takarítási akciót szerveznek, többek között a nepáli hadsereg által vezetett éves kampányt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés