Hirdetés

Hillary Clinton eléggé feszültnek tűnik, ezúttal Hitlerhez hasonlította Donald Trumpot

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A volt amerikai szenátor és külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak vége, ha Trump jövőre visszatér a Fehér Házba.

Hillary Clinton szerdán az ABC televízió The View című talkshow-jának a vendége volt, ahol Adolf Hitlerhez hasonlította Donald Trumpot, miközben felhívta a tévénézők figyelmét egy második Trump-elnökség veszélyeire.

Trump visszatérése a Fehér Házba az országunk végét jelentené, [...] és ezt nem mondom könnyelműen

- jelentette ki a volt First Lady, majd hozzátette: "Amikor külügyminiszter voltam és az "egy és kész" kifejezésről beszéltem, az alatt azt értettem, hogy az embereket törvényesen megválasztják, majd megpróbálják eltörölni a választásokat, az ellenzéket és a szabad sajtót".

Majd azzal folytatta Clinton, hogy Hitlert is szabályosan választották meg. "Amikor valakinek diktatórikus, tekintélyelvű hajlamai vannak, akkor azok egyszer csak azt mondhatja, hogy 'Oké, most mindent leállítunk, és börtönbe zárjuk az embereket'. Ezt általában nem szokták előre bejelenteni'" - írja a The Guardian.

Clinton nyilatkozatai napokkal azután hangzottak el, hogy a Washington Post egy beszámolójában részletezte, miszerint Trump nemrég arról tárgyalt, hogyan használhatná az igazságügyi minisztériumot a vele szemben kritikusan nyilatkozó politikai riválisok és korábbi szövetségesek elleni nyomozásra, ha visszatérne a Fehér Házba. Arról is egyeztetett a volt elnök, hogy a hivatalba lépése első napján a "felkelési törvényt" kellene életbe léptetnie, amely lehetővé tenné számára, hogy az amerikai hadsereget belföldön is bevethesse a tüntetések elfojtására, amiről korábban a katonai vezetők lebeszélték az egy cikluson át tartó elnöksége alatt.

Trump csapata ezek mellett arra készül még, hogy radikálisabb jobboldali jogászokkal erősítse meg a lehetséges második Trump-kormányt, akik kevésbé valószínű, hogy akadályoznák az elnöki hatalom határait feszegető törekvéseit.

A New York Times múlt vasárnap közzétett felmérése szerint Trump több kulcsfontosságú csatatérállamban is megszerezte a vezetést Joe Bidennel szemben. 

Mint ismert, Trump négy különböző ügyben áll büntetőeljárás alatt, amelyek jövőre kerülnek bíróság elé. Sokan azt gondolják, hogy a választás megnyerése lenne a volt elnöknek a legjobb esélye arra, hogy megmeneküljön a felelősségre vonástól. A felmérés pedig azt mutatja, hogy amennyiben sikerül elítélni Trumpot, akkor inkább Bidenre szavaznának az emberek, hiszen Trump messze a legesélyesebb republikánus kihívója a jelenlegi elnöknek. Mivel viszont Trumpnak a jelek szerint lenne esélye Biden ellen, a büntetőeljárások azt a furcsa képet alakíthatják ki, hogy az Egyesült Államokban büntetőjogi eszközökkel lehetetlenítenék el az elnök legesélyesebb kihívóját.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés