Hirdetés

Nagy a kár: farkast kiáltott a zempléni gazda, de nem hittek neki

 portré

Farkas támadt a gulyára, borjakat mészárolt, de a zempléni gazdát a hatóságok is magára hagyták. Ám most fordulat történt az ügyében.

A zempléni gazda húsmarha-tenyésztéssel foglalkozik. Az állatok legeltetéséhez Fony és Mogyoróska közelében területet bérelt a nemzeti parki igazgatóságtól. Amikor a vadkamera is megmutatta, hogy farkas okozza a gulya megzavarását és az állomány egy részének a pusztulását, a meglévő villanypásztoron és kutyán túl további intézkedéseket tett az őrzés érdekében: több mint kétmillió forintot ruházott be.

Aztán a gazda farkasriasztás és kártalanítás iránti kérelmet nyújtott be az illetékes hatósághoz. Arra hivatkozott, hogy a haszonbérleti szerződésben nem tértek ki arra, hogy a területen farkas jelenlétére kellene számítani, holott a bérbeadó már tudomással bírt ennek tényéről. Kérte a fokozottan védett állat riasztásának engedélyezését, illetve három borjút érintően kártalanítás megfizetését. 

És ki bírálta el a kérelmét? Hát az a kormányhivatal, akitől valójában a területet bérelte. Vagyis az alperes. Mondván, az állattartó nem igazolta, hogy minden tőle elvárhatót megtett volna a farkastámadások megelőzése érdekében.

A határozattal szemben a felperes keresetet terjesztett elő a Miskolci Törvényszéken, amely a lefolytatott szakértői bizonyítás alapján arra az álláspontra helyezkedett, hogy az alperes tévedett, amikor elutasította az állattartó kérelmét. Erre figyelemmel a törvényszék megsemmisítette az alperes határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte - ismerteti az ügyet a 24.hu

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés