Hirdetés

Még épp időben érkezett a heves zivatarrendszer, örülnek a gazdák

Garai Kitti portré Garai Kitti

Időben érkezett az egyre többfelé szomjazó nyári növények számára a szerda éjjeli heves zivatarrendszer - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, a talaj felső félméteres rétege az ország északnyugat-délkeleti sávjában többfelé kritikusan száraz állapotba került június 11-ére, nedvességtartalma nem érte el a 40 százalékot a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A szerda éjszakai-csütörtök délelőtti kiterjedt esőzés sokfelé jelentősen növelte a talaj nedvességtartalmát. A fél-egy méter mély talajréteg egyelőre országszerte jó vízellátottságú, köszönhetően a téli félév bő csapadékának.

A kalászosok aratása javában zajlik, a betakarítás elég változékony időben kezdődött, a korábbi nagy csapadékokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is, de az elmúlt napok száraz időjárásában jól lehetett haladni a munkákkal. A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett: a kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez.

A folytatásban szombattól ismét erősödik a hőhullám, a legmelegebb órák hőmérséklete vasárnaptól már többfelé 35 fok fölött valószínű. A térséget csütörtökön, hétfőn és a jövő hét közepén is hidegfrontok súrolják majd, amelyek változó mennyiségben okozhatnak záporokat, zivatarokat. Területi átlagban csütörtökön a déli országrészben eshet nagyobb mennyiség, ezt követően kisebb a csapadék esélye. Tartós levélnedvesség, és magas páratartalom nem valószínű. A napos idő lesz a jellemző, igen erős UV-sugárzással, az arra érzékeny növények leveleit és terméseit napégés veszélyezteti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés