Hirdetés

A spicces Petőfi Sándornak köszönhetjük a székelykáposztát? A Heti Napló kiderítette

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Mégis igaz a legenda? És a székelyeknek semmi köze az ételhez? Az ATV Heti Naplója tabudöntő székelykáposzta tesztjén Sváby Andrást is bedobták a mélyvízbe.

Létezik még ember, aki ne hallotta volna a legendát a székelykáposztáról? Gyanítjuk, csak nagyon kevesen. Az ATV Heti Napló című műsora pedig most először utána is járt, hogy vajon igaz lehet-e. L. Dézsi Zoltán a Naphire.hu megkeresésére mindenesetre felelevenítette, miről is szól a fáma. “A legenda úgy szól, hogy az 1840-es években Petőfi Sándor és barátja, Székely József, aki egy ügyvéd volt akkor, majd később író lett és levéltáros, egy nap betértek a Zenélő óra nevű vendéglőbe” - kezdi a riporter. Ez az étterem a mai Városháza mellett állt, már az épületet is lebontották. A látogatás azonban maradandó lett magyar gasztronómiát tekintve - ugyanis az étterem aznap szinte már mindent eladott.

“Nem volt kaja, csak egy kis maradék pörkölt, meg egy kis maradék káposztafőzelék. És akkor ez a Székely József nevű ember közölte, hogy akkor öntsék össze a kettőt és akkor lesz, ami lesz. És összeöntötték és nagyon ízlett nekik. Petőfi pedig a barátjáról gyorsan el is nevezte székelykáposztának”

- elevenítette fel a történetet L. Dézsi Zoli, aki a héten azért vette nyakába a világot, hogy kiderítse, mi igaz mindebből. A Naphire.hu információi szerint vasárnap este az ATV képernyőjén kóstolásra kész székelykáposzta is látható majd az 1600-as évekből, de 1890-ből, Kossuth Lajos idejéből is, de elkészül majd Sváby András titkos receptje is, aminek lesz következménye. “Sárközi Ákos, Michelin csillagos séf kritizálja majd meg” - mondta lapunknak mosolyogva a riporter.

A Heti Napló Sváby Andrással vasárnap este látható az ATV képernyőjén a Híradó után.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés