Hirdetés

Hatvani tragédia: "Halálba kergette a kisfiamat a gyámhatóság”

 portré

A gyámhatóságot hibáztatja az a hatvani édesanya, akinek a fia vélhetően hirtelen szívmegállás miatt rosszul lett az iskolában és meghalt a padja mellett.

Hétfő óta üressé vált a 14 éves Máté városszéli kis otthona. Száműzték innen a hangos nevetést, nincs már jóízű beszélgetés. Csak a gyász maradt. A csend. És a sírás. Árválkodik a konyha sarkában bekapcsolva hagyott számítógép. Az asztal mellett csak egy kis pad áll, amin két ember pont elfér. itt három éve nincs szükség még egy székre. Akkor halt meg Ilonka férje. Csak a kisfia, Máté maradt neki. De három napja már ő sem.  

Mint azt a naphire.hu megírta, hétfőn reggel a hetedik osztályos S. Máté rosszul lett az iskolában. Leállt a szíve, osztálytársai szeme láttára azonnal meghalt. A tragédia mélyen megrázta őket. Ígérték, mindannyian ott lesznek majd barátjuk temetésén.

- Hiába halt meg a kisfiam, érzem a jelenlétét, itt van velem. Hallom a hangját, a vidám kacagását. Ahogy megszólít: „Nyugodj meg anya.” Beszélek is hozzá. Este pedig álmodom róla – mesélte a naphire.hu-nak Ilonka, a tragikus sorsú kisfiú édesanyja.

Így folytatta: - Reggeltől estig záporoznak a könnyeim. Csak sírok, sírok, hogy miért épp az én fiamat vette el a sors? Úgy tervezem, az apja és a fivére mellé temetem majd őt – folytatta a gyászoló édesanya. Aki elárulta, fiával együtt elkeseredett harcot vívott a gyámhatósággal.

 - Máté belebetegedett abba, hogy az édesapja meghalt – állította Ilonka. - Tény, hogy túlsúlyos volt, 160 kilót mutatott a mérleg. Emiatt a gyámhatóság különböző vizsgálatokra küldött minket. Volt, hogy megbetegedtem, ezért nem tudtunk elmenni. Ilyenkor az ügyintéző erőszakosan fenyegetett, hogy elveszik tőlem a kisfiamat. Amikor megjelent nálunk, Máté rettegett tőle, hogy intézetbe dugja. Sokat stresszelt emiatt, úgy vélem, a gyámhatóság kergette őt a halálba.

A sors fintora, hogy Ilonka a szemünk láttára kibontott egy levelet, ami a Heves megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalából érkezett. A határozatban csupán az állt, hogy miközben a szakszolgálatok védelembe veszik a gyerekét, szociális segítőt biztosítanak Máté mellé. A határozat legvégén hangsúlyozták, hogy a védelembe vétel a szülő felügyeleti jogát, a gyerek gondozását, nevelését nem érinti.

- Elismerem, hogy szívzöreje volt a iamnak, és a súlya miatt magas vérnyomással küszködött. Emiatt pszichológushoz és dietetikushoz járt, speciális étrendje volt. A gyámhatóság az előbb telefonált, hogy vigyem be Máté halálával kapcsolatos összes papírt nekik. Sírva kértem, könyörögtem, hagyjanak picit békén, most halt meg a fiam, miért nem engednek nyugodtan gyászolni?

Ilonka úgy véli, a jövő hét elején elvégzik a boncolást, utána eltemetheti majd a kisfiút. Már azt is tudja, hogy Máté kedvenc zenéje szól majd a szertartás közben, de arról fogalma sincs, hogy miből fizeti ki mindezt. Csak alkalmi munkái voltak, minden nap hajnaltól estig napszámban kapált, gyümölcsöt szedett vagy épp takarított. Amit keresett, azt elköltötte a fia speciális, diétás étrendjére. Csak a hatvani Roma Nemzetiségi  Önkormányzattól várhat segítséget. Hiszen amikor épp nem volt mit ennie, olyankor kenyeret, szalámit kapott tőlük. /Fotók: naphire.hu/

- Gyűjtést indítunk, hogy Máté hozzá méltó temetésben részesüljön, hisszük, hogy ő is megkaphatja a neki járó végtisztességet – mondta reménykedve at naphire.hu-nak Baranyi Béla, a hatvani Roma Nemzetiségi  Önkormányzat elnökségi tagja.

- Mivel Ilonkának nincs bankszámlája, az a kérésünk a jóérzésű, segítőkész emberekhez, hogy a Hatvan Város Roma Nemzetiségi  Önkormányzat 10403538-50526551-87741008 számlaszámára küldjék a kisfiú temetésére szánt pénzt. A megjegyzés rovatba írják bele, hogy „Máté utolsó útjára.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés