Hirdetés

„Harry egy B-listás celeb” – visszaszólt a királyi udvar a hercegnek

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egyre élesebb a konfliktus a királyi család és Harry herceg között, egy nappal az önéletrajzi könyve hivatalos megjelenése előtt, amelyben Diana hercegnő haláláról is kínos kérdéseket tett fel.

A Buckingham-palota eddig nem kommentálta a könyvet, a brit lapokban és híroldalakon azonban számos „királyi bennfentesektől” származó idézet olvasható, amelyek többek között azzal vádolják Harry herceget, hogy a királyi családot ért nyilvános támadásai hozzájárultak a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő egészségének drámai romlásához.

A két testvér, Vilmos és Harry viszonya az utóbbi években megromlott
A két testvér, Vilmos és Harry viszonya az utóbbi években megromlott Martin Meissner, MTI/AP

Jonathan Dimbleby veterán újságíró, III. Károly király életrajzírója és barátja azt mondta, hogy Harry megnyilatkozásai olyanok, 

„amilyeneket egy B-listás hírességtől várnánk”.

Harry „Tartalék” című könyve lehet az utolsó csepp a pohárban, amióta feleségével, Meghannal 2020-ban kiléptek a királyi udvar életéből és Kaliforniába költöztek.

Véleményüket az uralkodóház tagjainak állítólagos „rasszizmusáról” az Oprah Winfreynek adott interjúban és egy hatrészes Netflix-dokumentumfilmben mondták el többek között.

Harry azonban nem az első brit királyi családtag, aki családi titkokat hoz nyilvánosságra – apja és anyja is a médiát használta, amikor házasságuk szétesett. Károly együttműködött Dimbleby 1994-es könyvében és az azt kísérő televíziós dokumentumfilmben, amelyből kiderült, hogy az akkori trónörökösnek viszonya volt Diana hercegnővel kötött házassága alatt.

Diana pedig a rákövetkező évben egy BBC-interjúban elmondta a saját verzióját a történetről. Ekkor tette azt a híres megjegyzését, miszerint 

„hárman voltunk ebben a házasságban”,

utalva Károly és Camilla Parker Bowles kapcsolatára.

Harry herceg könyve azonban sokkal részletesebben kitér a magánbeszélgetésekre és a személyes sérelmekre, mint bármelyik korábbi királyi leleplezés.

Az önéletrajzban Harry kitér az édesanyja 1997-es halála miatti gyászára és a régóta lappangó neheztelésére a királyi „tartalék” szerepe miatt, amelyet az „örökös” – idősebb testvére, Vilmos herceg – beárnyékol. 

Beszámol a Vilmossal való vitákról és egy fizikai összetűzésről, elárulja, hogyan vesztette el a szüzességét egy mezőn, és leírja, miért nyúlt drogokhoz fiatalon.

Azt is állítja, hogy 25 tálib harcost ölt meg, amikor Apache helikopterpilótaként szolgált Afganisztánban - ezt az állítást a tálibok és a brit katonai veteránok is bírálják.

Harry azonban nem bánja a nyilvánosságot.

„Nem tudom, hogy a hallgatással hogyan lehetne valaha is jobbá tenni a dolgokat” - mondta.

III. Károly király másodszülött fia szerint nagyon sok mindenre nincs magyarázat néhai édesanyja, a negyedszázaddal ezelőtt elhunyt Diana hercegnő halála körül sem.

Szerinte a végzetes autóbaleset oka az lehetett, hogy valaki teljesen elvakította a sofőrt a párizsi alagútban.

Mint mondta, "rengeteg olyan dolog van a baleset körül, amely magyarázat nélkül maradt", de nem látja értelmét egy újabb vizsgálatnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés