Hirdetés

Súlyos állítás: az Al Jazeera 6 újságírója a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristája?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az izraeli hadsereg (IDF) azt állítja, hogy dokumentumokat fedezett fel a Gázai övezetben, amelyek szerintük bizonyítják, hogy az Al Jazeera hat újságírója a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportok operatív embere – írja a Times of Israel.

Az újságírók neve az IDF szerint Anas al-Sharif, Alaa Salameh, Hossam Shabat, Ashraf al-Sarraj, Ismail Abu Omar és Talal al-Arrouqi.

Rakétakilövő, mesterlövész, kiképző századparancsnok

Hivatkozás másolása

Az IDF szerint al-Sharif a Hamász Nuseirat zászlóaljában egy rakétakilövő osztag vezetője és a Nukhba Force század tagja volt; Salameh a Shaboura zászlóalj propagandaegységének helyettes vezetője volt az Iszlám Dzsihádban; Shabat mesterlövész volt a Hamász Beit Hanoun zászlóaljában; al-Sarraj az Iszlám Dzsihád Bureij zászlóaljának tagja volt; Abu Omar kiképző századparancsnokként szolgált a Kelet-Khan Younis zászlóaljban, és néhány hónappal ezelőtt megsebesült egy izraeli légicsapásban; al-Arrouqi pedig csapatparancsnok volt a Hamász Nuseirat zászlóaljában.

A hadsereg kiadja a dokumentumokat, amelyeken állítása szerint személyzeti táblázatok, kiképzési listák, telefonkönyvek és fizetési dokumentumok szerepelnek. Az IDF szerint a dokumentumok „egyértelműen bizonyítják”, hogy az újságírók a Hamász és az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának tagjaiként működtek. „Ezek a dokumentumok bizonyítják a Hamász terroristáinak részvételét a katari médiahálózatban, az Al Jazeerában” - áll az IDF közleményében.

Nem ez az első vád izraeli részről az Al Jazeerával szemben

Hivatkozás másolása

Az IDF szerint a megnevezett újságírók (akik különösen a Gázai övezet északi részén tevékenykedtek) „élen járnak” a Hamász propagandájának terjesztésében az Al Jazeera műsoraiban. Januárban Izrael azt mondta, hogy az Al Jazeera egyik munkatársa és egy szabadúszó újságírója, aki egy gázai légicsapásban halt meg, terrorista ügynökök voltak.

A következő hónapban Jeruzsálem azzal vádolta meg a csatorna egy másik újságíróját, aki egy másik csapásban megsebesült, hogy a Hamász egyik helyettes századparancsnoka volt.

Az Al Jazeera hevesen tagadta Izrael vádjait, és azzal vádolta a zsidó államot, hogy szisztematikusan célba veszi az Al Jazeera munkatársait a Gázai övezetben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés