Hirdetés

Borzalmas, ami történik: a Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre

Nap Híre portré Nap Híre

A háború kezdete óta szélsőséges palesztinok mintegy 8000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre - közölte csütörtökön este Tal Heinrich izraeli kormányszóvivő.

Az izraeli hadsereg legutóbb 7000 rakétáról számolt be, amelyekből legalább 550 a Gázai övezeten belül csapódott be.

A palesztin térségből indított lövedékek nagy részét a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rakétarendszer elfogja, ennek ellenére szórványosan jelentettek becsapódásokat a zsidó állam területéről. A hivatalos adatok szerint a kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát tudják semlegesíteni.  Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hamász Izrael ellen indított összehangolt támadása során Iránban és Észak-Koreában készített fegyvereket is bevetett. Ennek alátámasztására a hadsereg újságíróknak  fegyvereket mutatott be, amelyeket Izrael déli részén találtak a biztonsági erők az október 7-i támadás nyomán - írha az MTI. 

A harceszközök között Iránban előállított aknavetőgránátok, illetve észak-koreai páncéltörőgránátok is voltak. A tájékoztatás szerint a megtalált fegyverek 5-10 százaléka Iránból, további 10 százaléka pedig Észak-Koreából származik, "a maradékot a Gázai övezetben állították elő".

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a nap folyamán arról beszélt, hogy Izrael nem érdekelt a konfliktus kiszélesedésében, illetve abban, hogy a Hamász terrorszervezeten kívül más ellenséggel szálljon szembe. A Gázai övezet elleni szárazföldi művelet kapcsán megjegyezte, "nincs messze, amikor elérkezik a napja". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Izrael akkor fogja megindítani műveletét, amikor ehhez megfelelők lesznek a feltételek.

"A déli fronton vívunk háborút a Hamász ellen, de készek vagyunk minden fejleményre északon is, ahol a Hezbollah számos veszteséget szenved. Azonban nem érdekünk a háború kiterjesztése" - mondta Gallant egy Iránnal való esetleges konfrontáció iránt érdeklődő újságírói kérdésre válaszolva.

A gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétett egy 212 oldalas dokumentumot, amely állítása szerint tartalmazza a több mint hétezer palesztin halott nevét és személyiigazolvány-számát. A tárca azt követően cselekedett így, hogy Joe Biden amerikai elnök és az izraeli hatóságok kétségbe vonták a Hamász által uralt Gázai övezet hatóságai által ismertetett adatokat.

Több mint két hét telt el azóta, hogy Izrael ellen bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés