Hirdetés

Brutálisan veszélyes, halálos fertőzést okozó gomba terjed

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy új tanulmány szerint egyre gyorsabban terjed a Candida auris gomba faj, ami most már sajnos egyre ellenállóbb is. 

A gomba az élesztők csoportjába tartozik, és képes az embereket is megfertőzni, a véren keresztül pedig minden fontos szervben el tud terjedni. A 24.hu a Live Science cikke nyomán azt írja, hogy a fertőzés egészséges emberek esetében nagyon ritka, azonban azok, akiknek gyenge az immunrendszerük, vagy valamilyen kezelés alatt állnak, ők könnyen elkaphatják. 

Aggodalmat kelt a fertőzés

Hivatkozás másolása

A Candida aurist először 2009-ben figyelték meg Japánban, azóta pedig számos országban feltűnt világszerte. Most leginkább az Egyesült Államokban fertőz, és úgy tűnik, egyre gyorsabban terjed. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a fertőzés komoly egészségi kockázatnak számít világszerte.

A tanulmány készítői 2018 és 2021 között vizsgálták és kimutatták, folyamatosan és egyre nagyobb mértékben növekszik a fertőzések száma. A felmérés szerint 2019-ben 44 százalékkal, 2020-ban 59 százalékkal, 2021-ben pedig 95 százalékkal nőtt meg az új fertőzések száma az előző évhez képest.

Nincs rá ellenszer?

Hivatkozás másolása

A kutatások szerint a gombafaj egyre ellenállóbb. A fertőzést kizárólag echinocandinekkel lehet hatékonyan kezelni, ugyanis a többi gombaellenes szerre szinte teljesen immunis. Azonban az elmúlt években egyre több olyan esetet figyeltek meg, amikor a gomba túlélte az echinocandines kezeléseket is. A szakértők attól tartanak, hogy hamarosan ezek a szerek is hatástalanok lesznek ellene. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés