Hirdetés

Rutinműtétre készült - miért kellett Máriának meghalnia?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A kórház kitart amellett, hogy a személyzet nem hibázott az eljárás során.

Az 54 éves Mária egy laparoszkópiás epeműtét várt a szlovákiai Bártfán található kórházba, ám a beavatkozásnak tragikus vége lett. A nőt csütörtökön már várták is vissza a munkahelyére, de már soha nem térhet vissza. 

Altatáskor sokadik próbálkozásra tudták megfelelően levezetni a csövet a nő torkában, ám közben átszúrták a légcsövét, amit nem sikerült időben észrevenniük a szakembereknek. Végől a kassai kórházba szállították át, méghozzá súlyos állapotban, ott derült ki, hogy lyuk van a légcsövén, ami már elvertőződött. Mária halálát végül vérmérgezés okozta - írja a Bors.

A szlovák közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal az eljárás során megállapította, hogy a műtétet végző orvosok egyértelműen hibát követtek el, így a kórháznak 6500 eurós bírságot kellett fizetnie. Azonban az intézmény kitart amellett, hogy nem hibázott a beavatkozás során a személyzet, és mindent az előírásoknak megfelelően csináltak.

Az elhunyt hozzátartozói pert indítottak az intézmény ellen, végül 85 ezer eurós kártérítést kapott Mária gyászoló férje és a három lánya. A rendőrség először leállította a nyomozást, a szakértői véleményezéseket követően viszont az eljárást újraindították. A kórház két orvosa 5 év börtönbüntetést is kaphat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés