Hirdetés

Botrány Hajdú-Biharban, lebukott egy orvos, vádat is emeltek ellene

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A szakorvos és az asszisztens is pénzt fogadott el a betegektől.

A vádirat szerint a szakorvos vádlott munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett.

A másik vádlott is egészségügyi szolgálati viszonyban állt, társa asszisztenseként dolgozott.

A szakorvos 2021. október 1-je és 2022. január 28-a között összesen 4 alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat 3 betegtől és 1 beteg hozzátartozójától. Az orvos olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott.

A szakorvos egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből 5000 forintot adott át az asszisztensének, aki azt elfogadta.

Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének  vonatkozó előírásait.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szakorvos vádlott ellen 4 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztens vádlottal szemben bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vármegyei főügyészség a vádiratban a szakorvos vonatkozásában börtönbüntetés, míg az asszisztens kapcsán felfüggesztett börtönbüntetés és mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az orvos vonatkozásában továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés