Hirdetés

Háborús bűnökkel vádolja az ENSZ Izraelt és a Hamász terrorszervezetet is

Nap Híre portré Nap Híre

"A kollektív büntetés háborús bűn" - jelentette ki pénteken Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője, az övezet lakosságát ért izraeli megtorlás azonnali beszüntetését követelve.

Háborús bűnök elkövetésével vádolta Izraelt pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) a Gázai övezet lezárása és ostroma miatt.

Az OHCHR egyúttal a Hamászt is háborús bűnök és kegyetlenségek elkövetésével, ezen belül civilek túszul ejtésével vádolta az október 7-i gyilkos terrortámadás során, és felszólította a palesztin fegyveres csoportokat az Izrael elleni "válogatás nélküli" támadások megszüntetésére.

A szóvivő hangsúlyozta: a Gázai övezetbe "zárt", kollektív büntetéssel sújtott 2,2 millió ember számára humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy tudomásuk szerint ezer azonosítatlan holttest még mindig a romok alatt van az övezet területén. Richard Peeperkorn, a WHO területi képviselője ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az azonosítatlan holttestek nem számítanak bele a hivatalos halálozási számba - írja az MTI.

A pénteki nap folyamán egy orvosi csapat és 10, segélyszállítmánnyal megrakott teherautó lépett be a Gázai övezetbe az egyiptomi Rafah határátkelőhelyen keresztül - közölte a Reuters hírügynökség egy palesztin határőr információira hivatkozva.

A tiszt elmondása szerint a 10 külföldi orvosból álló delegáció, továbbá vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállító 10 teherautó jutott be a Gázai övezetbe, 84-re növelve a háború kezdete óta átlépő segélyszállító teherautók számát.

A Naphire.hu is beszámolt arról, hogy a külügyminisztérium megerősítette: magyar kislányokat raboltak el a Hamász terroristái, amikor okóber 7-én bestiális támadást indítottak Izrael ellen, 1400-nál több embert lemészárolva és 220-nál többet túszul ejtve.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés