Hirdetés

Vészjósló hírt kaptunk a magyar határról

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Magyarország területére 2022. december 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5961 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3380 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - tájékoztatott az ORFK.

A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 3-án 257 ember, köztük 83 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Macron a béketárgyalásról kezdett beszélni

Hivatkozás másolása

Arra az esetre, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezne az ukrajnai háború leállításáról szóló tárgyalásba, a Nyugatnak át kell gondolnia, hogy meg tudja-e adni Oroszországnak az általa követelt biztonsági garanciákat - jelentette ki a francia elnök egy szombaton sugárzott interjúban. A TF1 francia televíziónak adott interjúban, amelyet az elnök e heti egyesült államokbeli látogatása alatt vettek fel, Emmanuel Macron kijelentette: Európának ki kell dolgoznia jövőbeli biztonsági infrastruktúráját.

"Ez azt jelenti, hogy az egyik fő kérdés, amellyel foglalkoznunk kell - amint Putyin elnök mindig is mondta -, az amiatti aggodalma, hogy a NATO egészen országa határáig terjeszkedik, és olyan fegyvereket telepít a közelébe, amelyek veszélyeztetik a létét" - mondta Macron.

"Ez lesz a megkötendő béke egyik kérdése, tehát át kell gondolnunk, hogy mire vagyunk hajlandók, hogyan védjük meg szövetségeseinket és a tagállamokat, és milyen garanciákat nyújtunk Oroszországnak, miután visszatért a tárgyalóasztalhoz"- tette hozzá a francia elnök.     Mind Oroszország, mind az Egyesült Államok hangsúlyozta a héten, hogy elvben kész a tárgyalásokra, noha Joe Biden amerikai elnök leszögezte, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni Putyinnal, ha a Kreml főnöke érdeklődést mutat a háború leállítása iránt. Ukrajna azt mondta: abban az esetben lehetségesek a tárgyalások, ha Oroszország leállítja a támadásokat és kivonja a csapatait a területéről.

Ukrajnában és a Nyugaton sokan elleneznek bármilyen tárgyalást Putyinnal, amelynek révén engedményekhez juthatna, különös tekintettel arra, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben jelentős területekről szorította vissza az orosz erőket.

Február 8-án, néhány héttel az orosz offenzíva előtt, Putyin Macronnal tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Moszkva választ akar a Nyugattól három fő biztonsági igényére: nem lesz több NATO-bővítés, nem telepítenek rakétákat Oroszország határai közelébe és visszafejlesztik a NATO európai katonai jelenlétét az 1997. évi szintre.

Washington akkor azt mondta, hogy ezekről az orosz kérésekről nem lehet tárgyalni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés