Hirdetés

Rettegnek a magyarok a háborútól, tömegesen szereznek útlevelet

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A korábbi évek átlagához képest 2022 márciusában háromszorosára emelkedett az útlevéligénylések száma Magyarországan, és az ezt követő hónapokban is magas szinten maradt ez az adat. A belügyi tárca szerint mindehhez az járulhatott hozzá, hogy a szomszédban kitört az orosz-ukrán háború és az emberekben megnőtt az aggodalom.

A Belügyminisztérium jelentéséből kiderült, hogy a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányoknál rekordszintű emelkedés volt tapasztalható az igénylések és a kibocsátások számában - írja a 24.hu.

Kiemelték, hogy míg 2021-ben összesen 318 672 útlevél kibocsátására került sor, ezzel szemben 2022-ben ez a szám felugrott 720 823-ra, azaz több mint 126,2 százalékkal nőtt az igénylések száma az előző évhez képest.

A statisztikák szerint békeidőben havonta 40 ezer útlevelet állítottak ki a hatóságok, viszont 2022 márciusában, miután kitört az ukrajnai háború, ez a szám 150 ezerre emelkedett, ami kiugróan magas adatnak számít. Majd az ezt követő hónapokban (áprilisban, májusban és még júniusban is) jóval több útlevelet adtak ki a hatóságok.

Bár tavaly nyáron csökkenni kezdtek a számok, de még ennek ellenére is magasabbak maradtak a 2021-es év azonos hónapjainak átlagánál az adatok. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés