Hirdetés

Durva hibát vétettek Putyinék, ez mindent megváltoztat

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint másfél éve zajlik az orosz-ukrán háború a szomszédban, és napról napra új információk derülnek ki a katonai konfliktusról.

A technikai fejlettség a 21. századra megdöbbentő szintre jutott, ami a hadviselésre is hatással van. Soha nem volt még háború, amit ennyire pontosan dokumentáltak volna, naponta frissítik a számokat és közben a katonai blogok vizsgálják a konfliktust minden szempontból, és folyamatosan nyilatkoznak a szakértők a háború aktuális helyzetéről.

Azonban problémákat vet fel, hogy a hivatalosan kiadott adatok hitelességét ellenőrizni tudjuk, mivel egy ilyen háborús szituációban nagy gondot okozna bármelyik hadviselő ország számára az igazság kiszellőztetése. Az viszont biztos, hogy az oroszok rengeteg tankot veszítettek el, többet, mint az ukránok - írja a Promotions.

A lap kiemelte, hogy a szomszédunkban zajló háborúban hadat viselő két állam hadereje között van egy nagyon lényeges különbség. Bár a Szovjetunió szétesése után független államként létrejövő Ukrajna szovjet haditechnikát örökölt, az aktuális konfliktusban az ukrán hadsereg szinte kizárólag NATO haditechnikát használ, a nyugati katonai szövetség által küldött fegyverek létfontosságúak az ukrán hadsereg számára.

Eközben az oroszok a NATO fejlesztésektől független, saját szovjet-hagyományokon nyugvó technikájukra építik a hadsereget. Az interneten azonban rengeteg videó található a felrobbanó orosz tankokról és sokan nem értik, hogyan tud felrobbanni egy masszib, több tonnás, fémből készült tank.

A titok kulcsa a lőszertárolásban rejlik. A szovjet-orosz harckocsikon ugyanis a 60-as évek óta automata töltőket alkalmaznak, a lőszerkészlet közvetlenül a lövegtorony alatt található. Ha a tank kap egy komolyabb találatot, a mindenfelé repülő fémforgácsok könnyen begyújták a tárolt lőszert, és ez a tank felrobbanásához vezet. Ezzel szemben a NATO-harckocsik a 80-as évek óta legénységi tértől elválasztott páncélozott fémrekeszben tárolják a lőszert, így amennyiben találatot is kapnak, a szikra nem tudja begyújtani lőszert, nincs robbanás, nem válik használhatlanná a tank. 

Az ukránok eddig 70 darab Leopard 2 típusú harckocsit kaptak a nyugati szövetségeseiktől és ebből 4-5 darab égett ki teljesen, pedig szinte biztos, hogy az oroszok ennél többet találtak el. Ezzel szemben az oroszok már elveszítették a T72 és T-80 harckocsijaiknak nagy részét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés