Hirdetés

Küszöbön az újabb háború? Azerbajdzsán elnöke rémisztő kijelentést tett

Nap Híre portré Nap Híre

Azerbajdzsán elnöke kedden azzal vádolta meg Franciaországot, hogy egy új háborúnak készíti elő a terepet a Kaukázusban azzal, hogy fegyverekkel látja el Örményországot, amelynek történelmi támogatója.

Ilham Aliyev a Bakuban tartott nemzetközi konferenciához intézett üzenetében azt állította: Párizs destabilizálja a régiót azzal, hogy "felfegyverzi" Örményországot - írja az MTI.

Baku és Jereván között a feszültség akkor éleződött ki ismét, amikor Azerbajdzsán szeptemberben villámháborúban visszafoglalta a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmény többségű, szakadár Hegyi-Karabahot, ahonnan a helyiek szinte kivétel nélkül elmenekültek az offenzívát követően. A két ország korábban két háborút is vívott a terület feletti ellenőrzés érdekében, az egyiket 1988 és 1994 között, a másikat 2020 őszén.

A két ország korábban két háborút is vívott a terület feletti ellenőrzés érdekében, az egyiket 1988 és 1994 között, a másikat 2020 őszén.

Franciaország az elmúlt hónapokban közvetítő szerepet vállalt a két volt ország között, és egyben rendíthetetlen támogatásáról biztosította Örményországot. Jereván attól tart, hogy Hegyi-Karabah visszafoglalása felbátorítja nagyobb és jobban felfegyverzett szomszédját, amelynek egy része, Nahicseván exklávéként ékelődik Örményország és Irán közé. Párizs azt is bejelentette, hogy beleegyezett katonai felszerelések szállításába Örményországnak.

A két ország között már többször tartottak béketárgyalásokat, de az utóbbi időben nem sok előrelépés történt. A múlt héten Azerbajdzsán visszautasította, hogy részt vegyen az Örményországgal novemberre az Egyesült Államokban tervezett tárgyalásokon, Washington "részrehajló" álláspontjára hivatkozva.

Párizs ugyanakkor azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy manipulációs tájékoztatási kampányt folytat, amelynek célja Franciaország lejáratása.

Korábban arról is írtunk, hogy Kim Dzsong Un miatt is újabb háború törhet ki. Kim Dzsong Un folyamatosan háborúval fenyegetőzik, nemrégiben pedig az Egyesült Államok felé fogalmazott meg rémisztő üzenetet. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) vezetője szerint az Amerikai Egyesült Államok atomháborúra tett kísérletet, és úgy reagált, hogy nem marad el Észak-Korea válasza. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés