Hirdetés

Ha a drogos énekesnő úgy dönt, nem lesz büntethető?

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

Mentőket és rendőröket riasztottak tavaly október 27-én egy XIII. Kerületi lakáshoz, sajtóhírek szerint egy ismert magyar énekesnőt kábultan, vágásokkal a karján vittek kórházba. Az ügy azóta is lázban tartja az országot. A Naphire.hu nemrég elsőként írta meg, a fiatal híresség vonatkozásában az ügyészséghez kerültek a nyomozati iratok, míg a négy, kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítottal szemben továbbra is a rendőrök nyomoznak. Lapunk az ügyészségtől most úgy értesült, a nő esetében az ügyészi döntés folyamatban van. Egy, az ügyben független ügyvéd megkeresésünkre pedig azt is elárulta, hiába járhat börtön is akár kábítószer-birtoklás miatt, az énekesnőnek a saját kezében van a sorsa. Ha bíróság elé állítják, akkor is.

Naphire.hu: Miért kerülhettek az ügyészségre a nő vonatkozásában az iratok?

Dr. Magyar György: Az ügyészségre az ügy azért került, mert a Büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a gyanúsított kihallgatását követően az ügyésznek meg kell vizsgálnia az ügyet és az eljárás ezen szakaszától a nyomozást az ügyészség jogosult irányítani.

Naphire.hu: Ha vállalta az elterelést, az ügyész most arról kell döntsön, felfüggeszti-e az eljárást az ő esetében? Ha igen: mennyi ideje van erre, s mi történik utána?

Dr. Magyar György: A köztudatban az ún. „elterelésnek” abban az esetben van helye, hogyha a gyanúsított csekély mennyiségű kábítószert tartott vagy fogyasztott és ha a bűncselekmény elkövetését beismerte és vállalja, hogy legalább hat hónapon keresztül a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben vesz részt. Ebben az esetben az ügyészség az eljárást felfüggesztheti. Ha a gyanúsított sikeresen részt vett a megjelölt hat hónapos kezelésen és ezt okirattal igazolja, akkor nem büntethető és az eljárást vele szemben meg kell szüntetni.

Naphire.hu: És ha az ügyész nem függeszti fel az eljárást, akkor vádemelés jöhet? Milyen büntetéssel szankcionálja a büntető törvénykönyv az ilyen eseteket?

Dr. Magyar György: Ha az ügyész nem függeszti fel az eljárást a terhelttel szemben, a gyanúsítottnak akkor is lehetősége van, hogy csekély mennyiségű kábítószer tartása vagy fogyasztása esetén, ha beismeri a bűncselekmény elkövetését, részt vegyen a fentebb nevezett kezelésen. Az elsőfokú ítélet meghozataláig kell igazolnia, hogy eredményesen részt vett a kezelésen, ebben az esetben nem büntethető. Minden más esetben a gyanúsított büntethető lesz és a Btk. két évig terjedő szabadságvesztés büntetés kiszabását teszi lehetővé vele szemben. Természetesen, ha büntetlen előéletű, akkor akár enyhe büntetést, pénzbüntetést is kaphat vagy intézkedést, próbára bocsátást is alkalmazhat vele szemben a bíróság, ez már bírói mérlegelés kérdése. Tehát nemcsak az ügyészi szakban, hanem a bírói szakban is akceptálható az eredményes orvosi kezelés.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés