Hirdetés

Ámokfutás a magyar utakon: Ennyi büntetést még nem kaptak a gyorshajtók egy év alatt

Nap Híre portré Nap Híre

A tavalyi évben ötödével nőtt a gyorshajtókra kiszabott bírságok száma. A ORFK tájékoztatása szerint a rendőrség 701 169 esetben közigazgatási bírságot szabott ki tavaly az objektív felelősség hatálya alá tartozó, megengedett legnagyobb sebesség túllépése szabályszegés elkövetése miatt. 

Az is kiderült, hogy az igazán jelentős emelkedést a bemért, majd a helyszínen egyből megbüntetett gyorshajtóknál látni, a rendőrség szerint ugyanis "a megállításos módszerrel végzett sebesség-ellenőrzés során a közúti közlekedésről szóló törvény alapján 42 595 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot. Ezen túl 71 931 alkalommal szabtak ki gyorshajtás miatt helyszíni bírságot - írja az Infostart.

Ennyi büntetést még nem kaptak még a gyorshajtók egy esztendő alatt, ebből következően a teljes bírságösszeg is magasabb minden korábbinál: Összesen 26 215 811 000 forintnyi közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség 2023-ban az objektív felelősséges gyorshajtás miatt.

A tavalyi számok rendkívül jelentős emelkedést mutatnak a 2022-es statisztikákhoz képest, 20 százalékkal emelkedett a bírságszám az objektív felelősségnél, és közel 31 százalékkal magasabb a kiszabott közigazgatási bírság összege 2022-höz képest. Ebben azonban szerepet játszik az is, hogy a kormány jelnetősen megemelte a gyorshajtás után kiszabható büntetés összegét. 

A bírságok számának emelkedését okozhatta az is, hogy május 1-jétől nincs a korábbi, 3 kilométer/órás ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre. Az évtizedek óta követett gyakorlatának megváltoztatásával tulajdonképpen a hatályos jogszabályok szerint járt el a rendőrség.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés