Hirdetés

Brutális áremelkedés jön a gyógyszertárakban

Nap Híre portré Nap Híre

Novák Hunor szerint a patikák egy része a jogszabályi kötelezettség ellenére sem készíti el az orvosok által felírt kikeverős recepteket. "Több gyógyszertárban anyagi okokból tagadják meg a receptek elkészítését, de ilyet nem csinálhatnak" – figyelmeztetett a közelmúltban a gyermekorvos, miután megelégelte, hogy hiába ír fel a pácienseineke úgynevezett magisztrális termékekeket, eegyes patikák nem szívesen vagy egyáltalán nem készítik el.

A gyermekorvost az egyik érintett patika gyógyszerésze arról tájékoztatta, hogy nincs náluk készleten a szükséges alapanyag, megrendelni pedig nem szeretnék, mert csak ritkán kérik, és nem akarják, hogy rajtuk maradjon, még akkor sem, ha csak pár száz vagy pár ezer forintos tételekről van szó - írja az Index.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is megerősítette a lapnak: "szabályosan felírt vényre egy gyógyszertárnak jogszabályi kötelezettsége elkészítenie és kiadnia a gyógyszert, vagy felajánlani annak beszerzését, egyben annak megérkezési időpontjáról szintén köteles tájékoztatni a beteget”.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYKSZ) már megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ügy végére pont kerüljön. 

Emelkednek a magisztrális díjak

Hivatkozás másolása

Hankó Zoltán, az MGYKSZ elnöke elmondta: több oka is lehet annak, ha egy patika a magisztrális gyógyszert nem készíti el. Az egyik ilyen a magisztrális összetétel hibás volta. Amennyiben ez gyógyszerészi jogkörben korrigálható, a gyógyszer elkészíthető. Ha nem, a hiba megjelölésével együtt értesíteni kell az orvost. Indok lehet emellett a szükséges alapanyag hiánya is, ma ugyanis nincs garancia arra, hogy ezek folyamatosan beszerezhetőek és gyógyszertári felhasználásra megfelelő kiszerelésben elérhetőek legyenek.

Az MGYKSZ vezetője kiemelte azt is, hogy mindezek mellett a magisztrális gyógyszerkészítés anyagi feltételei sincsenek meg, így az a patikáknak jellemzően komoly veszteséget jelent. A gyakorlatban az úgynevezett magisztrális díjnak kellene biztosítani a tevékenység tárgyi feltételeinek költséghányadát, amelybe a labor működtetésén túl a gyógyszerészek és munkatársaik ez irányú munkájának fedezete is beletartozna. A szakemberek az elkészítésért jelenleg mindössze pár száz forintot kapnak, ami messze elmarad a reális értéktől.

A díj mértékét miniszteri rendelet határozza meg, amely több mint húsz éve változatlan, miközben a működtetés költségei és a munkabérek is több száz százalékkal növekedtek, amellett, hogy a lejárt alapanyagok kötelező selejtezése további pluszkiadást jelent. A díj korrekciójáról a kamara két évvel ezelőtt megállapodott a jogalkotóval, bevezetésére a közeli napokban kerülhet sor - közölte Hankó.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés