Hirdetés

Sötét jövő vár a beteg magyarokra, mélyebben a zsebbe kell nyúlni

Nap Híre portré Nap Híre

Az egekbe szöknek az árak, miközben az állam egyre kevesebb medicinát támogat azzal, hogy nem hajlandó növelni a gyógyszerkasszát.

Véget ért az a korszak, amikor szinte fillérekért, viszonylag gyorsan, biztonságosan megérkezett a Távol-Keletről bármi, köztük a gyógyszeralapanyagok vagy akár a kész termékek is. Most ami onnan jön, annak sokszoros az ára, mint korábban, és emellett egyre gyakoribbak az ellátási problémák is – írja a Népszava

A gyártók költségeit az egekbe szöktette a szállítási utak nehezítettsége, az energiaárak drasztikus és hektikus változása. Jól ismert terápiás szerek tűnhetnek el a gyógyszerpiacról vagy a patikák polcairól ‒ nyilatkozta Molnár Márk egészségügyi közgazdász, gyógyszerpiaci elemző.

„Jelenleg már ott tartunk, hogy a korábbi óriási gyógyszerválasztékból csak egy-kettő maradt, illetve az állami támogatás sokkal szelektívebb. Ez látszik a jövő évi költségvetés számaiból: az állam nem szán több pénzt a gyógyszerek támogatására” 

– fogalmazott a szakember.

Viszont a belső tartalékok megszűntek a gyógyszerellátásban, így az ellátási színvonal fenntartásához legalábbis évente tízmilliárdos nagyságrendű forrást kellene kívülről biztosítani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés