Gyógyítható lesz a halál? A tudósok már nem zárják ki

  • Színes
Morvay Péter portré Morvay Péter

Halott sertések sejtjeit élesztették újra

Hivatkozás másolása

Egy új kísérlet megnyitotta az addig elképzelhetetlen kérdést, vajon vissza lehet-e hozni élőlényeket a halálból?

Amerikai tudósok halott sertések sejtjeit élesztették újra, és a kutatók szerint a módszer alkalmas lehet a szervátültetés segítésére is.

A kísérlet továbbá megnyitja az utat a halál kezelhetőségének gondolata előtt is, bár ezzel kapcsolatban súlyos filozófiai, etikai és biológiai aggályok merülnek fel.

Tudományos áttörést jelentett a szerdai bejelentés, miszerint tudósok helyreállították a véráramlást és a sejtfunkciókat az egy órán át halott sertések testében.

Szakértők szerint azt jelentheti, hogy frissíteni kell magának a halálnak a definícióját is.

A felfedezés egy sor jövőbeli orvosi felhasználási lehetőséget jelenthet, például a szerveket hosszabb élettartamúvá teheti, ami világszerte több ezer transzplantációra szoruló ember életét mentheti meg.

Az amerikai Yale Egyetem kutatócsoportja már 2019-ban megdöbbentő eredményt közölt, amikor órákkal a lefejezésük után sikerült helyreállítani a sertések agyának sejtfunkcióit. A legújabb, a Nature folyóiratban megjelent kutatáshoz a csapat ezt a technikát igyekezett kiterjeszteni az egész testre.

Az altatott sertésekben szívrohamot idéztek elő, ami miatt a vér áramlása leállt a szervezetükben. Ezáltal a test sejtjei nem kapnak oxigént - és oxigén nélkül az emlősök sejtjei elpusztulnak. A sertések ezután egy órán keresztül holtan feküdtek, majd a tudósok ezután olyan folyadékot pumpáltak a testekbe, amely a sertések saját vérét, valamint a hemoglobin - a vörösvértestekben az oxigént szállító fehérje - szintetikus formáját és olyan gyógyszereket tartalmazott, amelyek védik a sejteket és megakadályozzák a vérrögképződést.

A kísérlet következő hat órájában a vér újra elkezdett keringeni, és számos sejt működni kezdett, többek között olyan létfontosságú szervekben, mint a szív, a máj és a vese.

Nenad Sestan, a tanulmány vezető szerzője, a Yale Egyetem kutatója újságíróknak elmondta:.

„Ezek a sejtek órákkal azután is működtek, amikor már ez lehetetlen volt”

A technikát elvileg az emberek újraélesztésére is lehetne használni. Ez azonban növelheti annak kockázatát, hogy a betegeket olyan állapotba hozzák vissza, amikor már képtelenek életben maradni létfenntartás nélkül és csapdába esnek az élet és halál közötti „hídon” – tette hozzá a tudós.

Cimkék:
  • halál
  • betegség
  • szervátültetés
  • járvány
  • műtét
  • gyógyulás
  • élet
  • sejtek
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet