Hirdetés

Eltervezte volt üzlettársának a meggyilkolását, őrizetbe vették az orosz szenátort

Nap Híre portré Nap Híre

Őrizetbe vették Dmitrij Szaveljev orosz szenátort gyilkosság előkészülete miatt - jelentette pénteken a TASZSZ orosz hírügynökség a birtokába került dokumentumokra hivatkozva.

Az orosz törvényhozás felsőháza, a szövetségi tanács megszavazta Szaveljev képviselői mentességének feloldását,  a kormánypárt, az Egységes Oroszország pedig felfüggesztette tagságát a vizsgálat idejére.

Az 53 éves politikust a szövetségi tanács ülését követően vették őrizetbe.

"Az ügyészség úgy véli, hogy Szaveljev eltervezte egy olyan volt üzleti partnerének meggyilkolását, akit 2022-ben elítéltek egy cégnél (Optomonitoring) történt különösen nagy összegű sikkasztásért" - olvasható az iratokban.

Az orosz vádhatóság szerint Szaveljev 2023-ban fel akart fogadni egy börtönőrt, hogy ölje meg Szergej Ionov üzletembert a zárkájában. A börtönőr azonban nem tette meg, és jelentette az esetet. A bűnüldöző szervek ennek ellenére, a nyomozás érdekében úgy tettek, mintha a gyilkosságot valóban elkövették volna.

"A biztonsági szervek megrendezték a gyilkosságot anélkül, hogy Ionov meghalt volna, hogy ezzel leleplezhessék a megrendelőt és a szervezőket" - mondta egy ügyészségi szóvivő. Az Izvesztyija című napilap szerint az egykori olajmenedzser Szaveljev 100 ezer dollárt (37 millió forint) fizetett a bérgyilkosság elkövetéséért. Az orosz cégnyilvántartás szerint Szaveljev fiai 2022 óta társtulajdonosai az Optomonitoring vállalatnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés