Hirdetés

Nagy veszélyben vannak a gyerekek, fontos figyelmeztetés jött a szülőknek

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szakemberek arra figyelmeztetik a szülőket, hogy rendszeresen ellenőrizzék a gyermekeik telefonját.

A gyerekek és a fiatalok használják leggyakrabban az internetet, ezért ők jobban ki vannak téve az online zaklatásnak. Az Unicef Magyarország iskolai zaklatással kapcsolatos tavalyi kutatásában a válaszadók negyvennégy százaléka azt nyilatkozta, hogy az online térben is érte már bántalmazás. 

"Az online bántalmazás ugyan úgy el tud fajulni mint a személyes bántalmazás, sőt esetenként még megterhelőbb a gyerekek számára, mert nincs lehetőség fizikailag eltávolodni a bántalmazótól akár otthon vagy az iskolai szünetben is kapják ezeket a bántalmazó üzeneteket, anoniman történik, nem tudják kivel állnak szembe" - figyelmeztetett Nagy-Balás Borbála gyermekjogi tanácsadó.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint komoly hiba az, hogy az internet és az informatika szabályait nem illesztették még be a nemzeti alaptantervbe. "Vannak ugyan már egyes szabályok, de ettől függetlenűl még rengeteg hiányosság van és a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy mire vigyázzanak mire figyeljenek oda, de meg kell tanítani a szülőket, a tanárokat és a döntéshozókat is" - hívta fel a figyelmet.

Az ATV Híradónak nyilatkozó szakember arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy a gyerekek telefonján lévő tartalmak ellenőrzésem mellett a mobileszközön eltöltött időt is ellenőrizhetik. 

"Ma már mobil platformon és számítógépen is elérhetőek olyan kontrollok, olyan ellenőrzések amikkel gyakorlatilag ellenőrizni tudjuk és adott esetben tiltani azokat a tartalmakat, amelyekkel nem szeretnénk hogy a gyermekünk találkozzon az interneten" - mondta Rónaszéki Péter.

A szakértők azt javasolják a szülőknek, hogy rendszeresen ellenőrizék gyerekük telefonját, nehogy internetes bűncselekmény áldozatává váljanak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés