Hirdetés

Tönkreteszi a gyerekeket a közösségi média? Nagyon súlyos vádak érték a Metát

Garai Kitti portré Garai Kitti

Azzal vádolják Mark Zuckerbergéket, hogy az Instagram és a Facebook a folyamatos értesítésekkel függésben tartják a kiskorú felhasználókat, még annak ellenére is, hogy tisztában vannak azzal, hogy a függőség befolyásolja a tizenévesek alvási szokásait és iskolai teljesítményüket.

Az Egyesült Államok 41 szövetségi állama beperelte a Metát, azt állítva, hogy a hozzá tartozó Instagram és Facebook árt a gyerekek mentális egészségének. A szövetségi perben azt állítják: a Meta közösségi oldalai a szüntelen értesítésekkel a telefonjukhoz ragasztva tartják a tizenéveseket – írja a New York Post. A vád szerint a közösségi platformok értesítéseket küldenek, amelyek például azt jelzik, hogy hány olvasatlan üzenetük van.

"Ezek az értesítések minden felhasználó számára zavaróak, de különösen tolakodóak és károsak a fiatal felhasználók számára, akik még inkább érzékenyek a figyelemelterelésre és a pszichológiai manipulációra" - áll a perben.

Ezek a vádak kulcsfontosságú részét képezik annak az átfogó szövetségi pernek, amely azzal vádolja a Metát, hogy a fiatal generáció mentális egészségügyi válságát szította az Egyesült Államokban azzal, hogy előnyben részesíti a profitot a felhasználók biztonságával szemben. A kritikusok pedig egyre többször figyelmeztetnek arra, hogy a Meta politikája rendkívül káros a gyerekek számára, ugyanis nemcsak szorongásba és depresszióba, de akár anorexiába vagy öngyilkosságba is taszíthatja a gyerekeket. 

A pert indító államok azokra a kutatásokra hivatkoznak, amelyek szerint a nagymértékű közösségi médiahasználat hozzájárul a rosszabb alvási szokásokhoz, ami a szorongás és a depresszió magasabb arányát eredményezheti. A tizenéves felhasználók pedig a kimaradástól való félelem (FOMO) nevű jelenség miatt különösen veszélyeztetettek. "A fiatal felhasználók - akik különösen érzékenyek a FOMO-ra - gyakran érzik úgy, hogy éjszaka különösen szükségük van a kapcsolattartásra, és gyakran fel is ébrednek, hogy ellenőrizzék a közösségi média értesítéseit. Az éjszakai szocializáció pedig megnehezíti a fiatal felhasználók alvását" - írják a keresetben.

Problémásnak találják azt is, hogy az értesítések alapértelmezés szerint engedélyezve vannak az Instagramon és a Facebookon, ami csökkenti annak a valószínűségét, hogy a fiatal felhasználók "önként" lemondjanak az üzenetek áradatáról. Ráadásul ha a felhasználók ki is kapcsolják az értesítéseket, az államok szerint a Meta üzenetben nyomást gyakorol rájuk, hogy engedélyezzék újra azokat. 

A tolakodó értesítések egyike a számos problémás üzleti gyakorlatnak, amelyek célja, hogy maximalizálják a felhasználók által a Meta alkalmazásain eltöltött időt. A lehetséges károk közé tartozik az is, hogy a Meta "dopamin-manipuláló ajánló algoritmusokat" használ és a "tetszik" rendszerre helyezi a hangsúlyt. Valamint azzal is megvádolták Zuckerbergéket, hogy tudták jól, hogy károsítják a fiatal felhasználókat, például a vizuális "szűrőkkel", amelyek negatív testkép kialakulását okozták a tizenéveseknél. 

A felperesek azzal is vádolják a Metát, hogy nyilvánosan lekicsinyelte a kockázatokat - ellentmondva saját belső kutatásainak -, miközben azt állította a felhasználóknak, hogy platformjai biztonságosak. És ha ez mind nem lenne elég: állítólag a vállalat a szövetségi törvények megsértésével személyes adatok gyűjtött a 13 évnél fiatalabb felhasználókról. A Meta egyébként ezt az állítást tagadta. 

A Fairplay, a gyermekek online biztonságával foglalkozó csoport szerint a figyelmeztetések csak egy eleme a Meta hosszú távú erőfeszítéseinek, amelyek célja, hogy "a fiatalokat manipulatív technikákkal tartsa online, kevés figyelmet fordítva biztonságukra és jólétükre"

A Meta szóvivője nem ért egyet a vádakkal és a figyelmeztetésekkel: azt állította, hogy "szándékosan olyan funkciókat terveztek, amelyek segítenek a tizenéveseknek szünetet tartani és elkerülni az Instagram értesítéseit". Az Instagram például "Csendes módot" kínál a tizenéves felhasználók számára, amely elnémítja az értesítéseket. 

A szóvivő az államok peres ügyeiről szóló nyilatkozatában azt mondta, hogy a vállalat "csalódott, hogy ahelyett, hogy az iparágban működő vállalatokkal együttműködve egyértelmű, életkornak megfelelő szabványokat dolgoznának ki a tizenévesek által használt alkalmazások számára, a főügyészek inkább ezt az utat választották".

Az államok anyagi kártérítést, valamint "tiltó végzést" követelnek, amely megakadályozná, hogy a Meta a perben vázolt káros vagy illegális üzleti gyakorlatot folytathassa. 

Nemrégiben írtunk arról is, hogy új funkció jön a Messengerbe: mostantól a hírek, infók, szavazások és a márkák különféle üzenetei közvetlenül érkeznek majd meg a felhasználókhoz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés