Hirdetés

Több pénzt kaphatnak a családok: így alakul a GYED, GYOD összege 2023-ban

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A minimálbér emelkedésével a családi támogatások összegei is növekednek 2023-ban.

A minimálbér 2023-ban az ideihez képest 16, a garantált bérminimum összege pedig 14 százalékkal nő. Ez a családoknak is fontos adat, hiszen több családtámogatási összeg is a minimálbérhez van kötve.

A gyermekgondozási díj (GYED) összege a szülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

Így a gyermekgondozási díj maximális összege bruttó 324 800 forintra nő, a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál bruttó 162 400 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében pedig bruttó 207 480 forintra emelkedik.

A gyermekgondozási díj bruttó összegéből 10 százalék nyugdíjjárulékot és 15 százalék személyi jövedelemadó-előleget vonnak le. Jó tudni, hogy a szülő érvényesítheti belőle a családi kedvezményt.

A másik fontos családtámogatás a GYOD, vagyis a gyermekek otthongondozási díja, amelynek összege 2023-ban bruttó 232 000 forintra nő. Az ellátás összegéből 10 százalék nyugdíjjárulékot vonnak le.

A GYOD a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon ápolók részére folyósított ellátás, amely a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. 

Ha a szülő több olyan gyermekéről is gondoskodik, akire tekintettel a GYOD-ra való jogosultsága megállapítható lenne, az ellátás összege - e feltételek fennállásának időtartama alatt – a fenti összeg másfélszerese.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés