Hirdetés

Brutális csapást mért a GVH az Elf Bart árusító webshopra

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Maximális bírságot szabtak ki az elektromos cigarettát hirdető webáruházra.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kiszabható legmagasabb, csaknem 70 millió forint bírságot szabta ki az Elf Bar terméket árusító szlovákiai webáruházra, mert jogellenesen hirdetett elektronikus cigarettákat a magyar fogyasztóknak - közölte honlapján a hivatal.

A nemzeti versenyhatóság tavaly nyáron indított vizsgálatot párhuzamosan két szlovák céggel szemben, amelyek e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban.

A cég a fogyasztókat megtévesztő módon keltette azt a benyomást, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatóak. Magyarországon ugyanis tiltott az elektronikus cigaretták és dohányzást imitáló elektronikus eszközök távértékesítése, valamint ízesített változataik bármilyen módon történő forgalmazása.

A hatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a tisztességtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat – így fiatalokat és kiskorúakat – is célzott, illetve a cég egyértelmű ágazati szabályozási tilalmakat sértett meg, továbbá a termékek komoly egészségügyi kockázatokat okozhatnak. Az eljáró Versenytanács így a vállalkozás éves árbevételéhez mért törvényi maximumot, 68,1 millió forint bírságot szabott ki a jogsértésért. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés