Hirdetés

Gulyás Gergely: emelkedni fognak az árak

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Mielőbbi fegyverszünetre van szükség Gulyás Gergely szerint.

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely

A magyar álláspont elítéli az orosz agressziót, humanitárius segítséget nyújt Magyarország Ukrajnának - mondta el a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint fogalmazott, elhúzódó háborúra kell készülni, aminek gazdasági következményei is lesznek. A gázárak a feltöltés időszakában várhatóan újra emelkedni fognak.

Nem csupán katonai értelemben szorult támogatásra Ukrajna, hanem segélyekben, anyagi támogatásban, amit a Magyarország hitel formájában folyósít, mondta a miniszter.

Szerinte a magyar baloldal támogatja a szankciókat, fegyvereket szállítanának Ukrajnába és belesodornák az országot a háborúba. De mint mondja, a magyar emberek már tavaly áprilisban állást foglaltak: ki akarnak maradni a háborúból.

Azt is elmondta Gulyás Gergely, hogy az orosz-ukrán háború és az erre adott szankciós válaszok következtében az infláció rekordokat döntött az USA-ban és Európában is. Magyarország sem tudott ebből kimaradni, az átlagot meghaladó a pénzromlás értéke, mondta el a miniszter.

Az ország kitettsége az energiaforrások tekintetében lényegesen nagyobb, mint a nyugat-európai országoké - fogalmazott Gulyás Gergely.

Szerinte talán túl vagyunk az infláció csúcspontján. Fontos gazdaságpolitikai vitáról beszélt: mi az infláció oka? "Ha a választ megtaláljuk, akkor az segít a kezelés helyes meghatározásában" - árulta el Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy külső okok miatt ekkora az infláció, vagyis a háború és a szankciók miatt.

A kormány feltett szándéka, hogy idén decemberre egyszámjegyű legyen az infláció - hangzott el.

Kiemelten fontosnak tartja a kormány ebben a helyzetben a nyugdíjasok, családok, kkv-k védelmét. Itt hosszasan sorolta az intézkedéseket: kamatstop, árstop, 13. havi nyugdíj, egyéb támogatások.

Kiderült, hogy gyermekvédelemről is tárgyalt szerdán a kormány. Bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága csakis jogi és nem politikai szempontok alapján dönt majd az ügyben. Varga Judit igazságügyi miniszter szerda este fordult a testülethez, ám a bíróság ítéletére idén már nem számítanak. Kitartanak amellett, hogy az EU Alapjogi Chartája alapján a gyermekek neveléséről dönteni a szülők jogosultsága. Szerinte európai színtéren is érdemes a vitájukat megvívni, igazolni látják, hogy szükség van a gyerekvédelemre és az ezzel kapcsolatos jogi szabályozások áttekintésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés