Hirdetés

Most van nagy baj! Rákkeltő anyagot találtak a Dunában

Nap Híre portré Nap Híre

Drámai mértékű szennyezés történhetett a szakemberek szerint.

A Greenpeace a határértéket jelentősen meghaladó mértékben talált rákkeltő arzént és benzolt, valamint mérgező policiklusos aromás szénhidrogéneket a volt Óbudai Gázgyár elletti Duna-parton vett mintákban.

A szervezet még október közepén gyűjtötte össze a mintákat a helyszínen, és az eredmények fényében kijelentette a Greenpeace, hogy teljes mértékben elfogadhatatlan a kármentesítés további halogatása.

A szervezet követeli a Duna további szennyezésének befejezését, ugyanis mint írták, ez Magyarország egyik fő ivóvízbázisa.

A szervezet egyébként már korábban is vizsgálta a Dunát, az öt évvel ezelőtti méréskor egy még kiterjedtebb vizsgálatot végeztek el.  A fém és egyes jellemző szerves anyagok vizsgálata mellett cianidokat és fenolokat is kerestek a területen. Az idei őszi két talajból kiszivárgó víz és két vízparti iszapminta  vizsgálata az alábbi szennyezettségeket mutatta: rákkeltő benzol: 19,4 µg/l a legmagasabb mért koncentráció a kicsorgó vízben, míg a talajvízre megadott határérték 1 µg - írja az Index.

A lap kiemelte azt is, hogy a kiemelten mérgező acenaftilén és fluorén PAH-ok esetén több százszoros volt a felszín alatti vizekre megadott határértékhez képest mért érték. Az egyik üledékminta is jelentős PAH- és naftalin szennyezettséget mutatott, az egyik mintában a határérték közel húszszorosát mutatták ki. 

Egészségkárosító naftalinok: mindkét vízmintában jelentősen meghaladta a naftalinoknál a felszín alatti vízre megadott  2 µg/l-t és a felszíni vizekre megengedett éves 2,4 µg/l értékeket a mért 167,62 µg/l-es, illetve 407.48  µg/l-es mért érték. És hangsúlyozták, hogy a naftalin "valószínűleg emberi rákkeltő" besorolású.

  • Rákkeltő arzén: az egyik talajvízből kifolyó mintában 51,8 µg/l míg a másikban 21,4, melyek ugyancsak többszörösen lépik túl a talajvízre megadott 10 µg/l-t és a felszíni vizekre megengedett 20 µg/l-t. Az egyik iszapmintában a cink koncentrációja kismértékben haladta meg a talajokra megadott határértéket.
  • Idegrendszerre káros xilolok: mindkét kicsurgó vízmintában magasabb volt a mért érték, mint a talajvízre megadott 20 µg/l határérték: 81µg/l illetve 152 µg/l volt. Egyéb alkilbenzolok 20 µg/l helyett 52 µg/l, illetve 188 µg/l. Az egyik iszapmintában is határérték feletti xilol és egyéb alkilbenzol koncentrációt talált a Greenpeace vizsgálata – összegezte a gazdasági portál.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés