Hirdetés

Kiderült, ez okozhatta a görögországi erdőtüzeket

Nap Híre portré Nap Híre

Megfékezték az Athén közelében, a Parnita-hegyen pusztító erdőtüzet, miután csillapodott a szél a térségben – közölte Jannisz Artopoiosz görög tűzoltósági szóvivő pénteken. A Görögország északkeleti részén fekvő Alexandrúpolisz közelében, valamint a Dadia Nemzeti Parkban pusztító tüzeket azonban továbbra sem sikerült ellenőrzés alá vonni, ott újabb halálos áldozatok is vannak.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos közlése szerint Görögországban az Európai Unió történetének legnagyobb erdőtüzei pusztítanak idén nyáron.

A görög tűzoltóság csütörtök este közölte, hogy az ország területén 69 újabb tűz keletkezett 24 óra alatt, bár ezek nagy részét sikerült megfékezni. Artopoiosz szerint sok esetben gyújtogatás miatt lobbantak fel a lángok.

A szóvivő elmondta, hogy a Parnita-hegyen, Dadiában és Évia szigetén is több tűz ütött ki egymás közelében. Hozzátette: vannak nyomok, és a hatóságok vizsgálódnak az ügyben. Ugyanakkor ezekben az esetekben nagyon nehéz közvetlen bizonyítékot – például égésgyorsítót – találni a helyszínen.

A tűzoltóság különösen nehéz helyzetben van ilyenkor, mert rövid időn belül több helyszínen kell egyszerre beavatkoznia, és ha erős a szél, akkor alig van esély a lángok azonnali elfojtására – magyarázta Artopoiosz.

Csütörtökön két holttestet találtak az ország északkeleti részén: az egyik megégett, míg a másik valószínűleg már hosszabb ideje feküdhetett az erdőben, mert a bomlás jelei mutatkoztak rajta. A megégett áldozat feltehetően migráns. A hatóságok hétfőn és kedden 19 migráns elszenesedett holttestére bukkantak a területen, köztük két kiskorúéra - írja az MTI.

Az embercsempészbandák rendszeresen szállítanak migránsokat Törökországból Görögországba a Marica (Évrosz) határfolyón keresztül. A migránsok gyakran az erdőkben rejtőzködnek attól tartva, hogy ha megtalálják őket, visszatoloncolják őket Törökországba. Sokszor azért bujkálnak, mert odébbállnának egy másik európai uniós országba, és nem akarják, hogy Görögországban regisztrálják őket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés