Hirdetés

Vesztésre áll a Google a ChatGPT ellen

Morvay Péter portré Morvay Péter

Zuhanni kezdett a Google árfolyama, miután kellemetlen hiba csúszott az új mesterséges intelligenciára (AI) építő programjuk reklámjába. 

A keresőóriás azután lépett ki erre a területre, hogy hatalmas érdeklődés mutatkozik a ChatGPT szolgáltatása iránt, ami képes másodpercek alatt esszéket, beszédeket, sőt vizsgadolgozatokat is generálni.

Az AFP hírügynökség összeállítása szerint a Microsoft több milliárd dolláros partneri együttműködést jelentett be a ChatGPT gyártójával, az OpenAI-val, és már be is mutatta az erre épülő újdonságait.

Néhány napja mi is kipróbáltuk a chatbot újságírói képességeit, itt olvashatja a cikket, amit a ChatGPT írt a sikerről és minden pontja igaz.

Ennél sokkal inkább bizarr fejlesztés az, amely azt ígéri, hogy segítségével beszélgethet a halott rokonaival.

A Google egy nappal korábban a "Bard" bejelentésével próbálta felvenni a versenyt, és megőrizni két évtizedes dominanciáját a webes keresőplatformokon.

A Google Bard azonban már a bemutatkozó hirdetésben egy kellemetlen hibát vétett, amit a Twitter-felhasználók gyorsan ki is szúrtak. 

A reklámban arról kérdezték a chatbotot, hogy mit mondana 

egy kilencéves gyereknek a James Webb űrteleszkóp felfedezéseiről.

A Google Bard erre tévesen azt a választ adta, hogy a NASA-teleszkóp volt az első, amely a Föld Naprendszerén kívüli bolygóról készített képeket, holott ez valójában az európai Very Large Telescope érdeme volt.

A baklövés miatt a Google-részvények árfolyama percek alatt több mint hét százalékkal zuhant, és a befektetők is elégedetlenek voltak a legutóbbi bejelentésekkel.

Prabhakar Raghavan, a Google alelnöke egy párizsi rendezvényen azt állította, hogy a Bardot már jó ideje „megbízható tesztelők”, és nem a Microsoft jelentette piaci verseny miatt siettek a bemutatással.

„Ez egy többéves út volt” 

– mondta az alelnök. 

A Google a napokban több, mesterséges intelligencia által indukált fejlesztést jelentett be olyan termékekben, mint a térképek, a fordítás és a képfelismerő eszköz, a Lens.

A ChatGPT és a Google Bard versenye a jövő piacáért zajlik
A ChatGPT és a Google Bard versenye a jövő piacáért zajlik

A Microsoft szintén közölte, hogy a mesterséges intelligenciát beépíti az Office programcsomagjába és a Teams üzenetküldő alkalmazásba.

A ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia chatbotok azt ígérik, hogy a felhasználóknak több forrásból származó kész válaszokat adnak, felváltva ezzel a Google két évtizedes egyeduralmát kereshető linkek és hirdetések terén.

A verseny kiélesedése rosszkor jött a Google számára, hiszen anyavállalata, az Alphabet kiábrándító üzleti eredményeket ért el, és bejelentette, hogy megválik 12.000 alkalmazottjától.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés