Hirdetés

Bejelentést tett a gázellátásról az Energiaügyi Minisztérium

Nap Híre portré Nap Híre

A tavalyi tapasztalatokra figyelemmel újította meg a földgázellátás esetleges zavarainak kezelését célzó előírásokat az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A tárca az MTI-hez csütörtökön elküldött közleményében hangsúlyozta: a magyar családok az átdolgozott rendelkezések szerint is a legmagasabb szintű védelmet élvezik, bármiféle korlátozás nélkül. A hazai fogyasztók biztonságát erősíti a kiemelkedő kapacitású hazai gáztárolók már most 88 százalék feletti töltöttsége.

Az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája, a fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek hatékonyabb vészhelyzetkezelést tesznek lehetővé - írták, hozzáfűzve, az érintettek bevonásával elvégezték a kapcsolódó előírások felülvizsgálatát.

   

Az aktualizált szabályozás célja változatlanul a magyar fogyasztók gázellátásának folyamatos biztosítása - áll a közleményben.

A megjelent kormányrendelet határozza meg az eredményesen alkalmazható megelőzési intézkedéseket, indokolt esetben a szükséges beavatkozásokat. A korlátozási besorolási és nyilvántartási rendszer időszerű megújítása miatt az átdolgozott szabályok zöme megfelelő felkészülési időt biztosítva 2024 elején lép hatályba - tudatták.

Kitértek arra is, hogy - az eddigi gyakorlattal és a nemzetközi előírásokkal összhangban - a haváriahelyzetek minden társadalmi, gazdasági szektorra kiterjedő, hatékony kezeléséhez szükséges lépéseket az energiaügyi miniszter által vezetett válsághelyzeti bizottság készítheti elő és koordinálhatja.

Magyarország földgázellátása stabil, a szerződött mennyiségek beérkezése folyamatos - közölte a tárca.

 Kifejtették: az uniós elvárás szerint az európai tárolók töltöttségi szintjében a fűtési szezon kezdetére kell elérni a 90 százalékot. A június végén még kétharmados hazai mutató jelenleg 88 százalék felett áll, és a magyarországi tárolók fogyasztásarányos töltöttsége is elérte az 55 százalékot.

Az európai élmezőnybe tartozó arány kétszeresen múlja felül az uniós átlagot; az eddig betárolt 5,5 milliárd köbméter a 2021-es lakossági felhasználást több mint harmadával meghaladó mennyiséget jelent - közölte a minisztérium.

 Hangsúlyozták, a kormány a háborús időkben is az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat, az augusztusban megkezdődött új rezsiévben változatlan formában megőrzött intézkedésnek köszönhetően a magyar háztartások Európa legalacsonyabb gázárát fizetik.

Az Energiaügyi Minisztérium a következő fűtési szezonban is gondoskodik a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáról - tették hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés