Hirdetés

Jó hír érkezett a gázról

 portré

Jelentősen csökkent a gáz ára Európa legnagyobb gázpiacán, az utóbbi napokban, a hollandiai gáztőzsdén.  

Hétfőn reggelre megawattóránként 172 euró környékére esett vissza a gáz árfolyama a TTF-en. Ez nagymértékű árcsökkenést jelent az elmúlt napokhoz képest. Délelőtt 172 és 179 euró között ingadozott, de ennek ellenére elmondható, hogy a mostaninál alacsonyabb áron, körülbelül 2 hónapja jegyezték az októberi gázt. 

A csúcson augusztus 26-án volt a gázát, akkor az októberi jegyzése 338 euró volt, azóta viszont az utóbbi hetekben jelentősen visszaesett az ár. 

A Bloomberg szerint az árcsökkenés mögött azok a lépések állhatnak, amelyeket az Európai Unió és a tagállamok az energiaválság enyhítése érdekében tesznek – írta meg az Index. Az is fontos szerepet játszhat a változásban, hogy a kontinens gáztározói átlagosan 86 százalékig fel vannak töltve. 

A mostani csökkenés ellenére a gáz a TTF-en még most is hétszer annyiba kerül, mint amennyibe az évnek ebben a szakaszában jellemzően kerülni szokott. Arra azért számítani kell, hogy a fűtési szezon kezdetével megnő majd a kereslet, emiatt a Timera Energy nevű energiaügyi tanácsadócég elemzői úgy vélik, hogy az európai gázpiac még mindig borotvaélen táncol most, amikor közeleg a tél.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés