Hirdetés

A rejtélyes "gázai metró" - mit lehet tudni a Hamász titkos alagútrendszeréről?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A terrorszervezet azt állítja, hogy egy több mint 500 kilométer hosszú alagútrendszert építettek ki a Gázai övezet alatt, bár azt nem tudni, a szám pontos-e. Ez lehet a Hamász működésének ütőere, ahonnan az Izrael elleni támadást is irányították.

Mióta a Hamász terrorszervezet megtámadta Izraelt, egyre többet lehet hallani arról, hogy a Gázai övezet alatt titkos alagútrendszer húzódik. A Gáza alatti számtalan alagutat leginkább az Egyiptomból származó áruk csempészésére használták, most pedig, az Izrael elleni támadások során jó szolgálatot tesznek a terroristáknak, hogy eljussanak egyik bázisukról a másikra.

Létezik azonban egy másik földalatti hálózat is, amelyet az Izraeli Védelmi Erők "gázai metrónak" neveznek. 

Ez az alagutak hatalmas labirintusokhoz hasonlítanak, egyesek szerint több kilométer mélyen a föld alatt, amelyet emberek és áruk szállítására, rakéták és lőszerek tárolására, valamint a Hamász parancsnoki és irányító központjainak elhelyezésére használnak, mindezt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) repülőgépeinek és megfigyelő drónjainak kíváncsi szeme elől elzárva - írja a CNN

A Hamász 2021-ben azt állította, hogy 500 kilométernyi alagutat épített a Gázai övezet alatt, bár nem világos, hogy ez a szám pontos volt-e, vagy csak blöff. Ha ez igaz, a Hamász földalatti alagútjai valamivel kevesebb mint fele olyan hosszúak lehetnek, mint a New York-i metróhálózat.

"Ez egy nagyon bonyolult, hatalmas alagúthálózat egy meglehetősen kis területen" - mondta Daphne Richemond-Barak, az izraeli Reichman Egyetem professzora, a földalatti hadviselés szakértője.

Egyelőre nem tudni, hogy az alagúthálózat kialakítása mennyibe került volna a Hamásznak, amely az elszegényedett tengerparti sávot kormányozza. Az összeg valószínűleg jelentős, mind az emberi erőforrások, mind a tőke tekintetében.

Gázának a feltételezések szerint nincsenek olyan hatalmas gépei, amelyeket általában a mélyen a föld alatt húzódó alagutak építéséhez használnak. Szakértők szerint az alagútrendszert jóval egyszerűbb, néhol akár kézi szerszámokkal alakíthatták ki, majd ellátták elektromos vezetékekkel és megerősítették betonnal. Izrael régóta azzal vádolja a Hamászt, hogy a polgári és humanitárius célokra szánt betont alagútépítésre fordítja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés