Hirdetés

„Pofátlan képmutatás”, százmilliókat keresett Katarban a vb legnagyobb kritikusa

Morvay Péter portré Morvay Péter

Gary Lineker, a katari világbajnokság egyik legélesebb kritikusa 1,6 millió fontot (760 millió forint) keresett az Öböl-menti államban sportkommentátorként. 

Lineker, aki most a BBC első számú riportere a vébén, a torna nyitómérkőzése előtt emlékezetes monológot tartott, amelyben elítélte a házigazda ország emberi jogokkal és vendégmunkásokkal kapcsolatos teljesítményét.

A volt angol válogatott labdarúgó azonban megfeledkezett arról, hogy 2009 és 2013 között négy éven keresztül évi 400.000 fontot (190 millió forint) kapott a katari állam tulajdonában lévő Al Jazeera-tól. 

Mint ismert, Katar 2010-ben nyerte el a FIFA-tól a rendezési jogot, és ekkor indultak a nagy stadionépítkezések is, amelyeket másokkal együtt Lineker most kritizált, miközben még 2012 augusztusában is hosszabbított az al-Dzsazíránál.

A hatszámjegyű fizetés mellett Linekernek a Bajnokok Ligája közvetítésekért „ötcsillagos vagy magasabb kategóriájú szállodákat” és első osztályú repülőjegyeket is biztosított a katari székhelyű tévétársaság.

A labdarúgó, akit 1986-ban Angliában az év játékosának választottak, a Daily Mail értesülése szerint minden februárban ragaszkodott egyhetes szabadsághoz is, hogy elutazhasson megszokott kedvenc barbadosi vakációjára. 

A szerződés értelmében az Al Jazeera Sport londoni stúdiójából heti két este közvetítette a Bajnokok Ligája közvetítéseit a torna ideje alatt.

Most, tíz évvel később Gary Lineker a korábbi munkaadója országának egyik leghangosabb kritikusa lett.

Gary Lineker nyilatkozata nagy felháborodást váltott ki Dohában
Gary Lineker nyilatkozata nagy felháborodást váltott ki Dohában

A BBC világbajnoki közvetítését így nyitotta meg: „Ez a közelmúlt történetének legvitatottabb világbajnoksága, és még a kezdőrúgás meg sem történt. Amióta a FIFA 2010-ben Katart választotta, a legkisebb ország, amely valaha is a labdarúgás legnagyobb versenyének házigazdája lehet, súlyos kérdésekkel néz szembe”.

Amikor megkérdezték Linekert, hogy miért vállalta akkor a közvetítést, leszögezte, hogy egy fillér katari pénzt sem kap, de elismerte, hogy kényelmetlenül érzi magát emiatt. 

„A pályáztatás során történt korrupció, az emberi jogok megsértése, a stadionok építése során bekövetkező halálesetek, a homofóbia a törvényeikben, egyik sem áll jól”.

Lineker nyilatkozata nagy felháborodást váltott ki Dohában.

Egy magát megnevezni nem kívánó forrás szerint a korábbi játékos „képmutatásról” tett tanúbizonyságot azzal, hogy „erényeket mutogat, miközben rengeteg pénzt zsebelt be attól az országtól, amelyet most kritizál”.

„Ez igazi szemtelenség, hiszen az utolsó szerződést jóval a világbajnokság odaítélése után írta alá, 

amikor már lehetett tudni azokról kifogásokról, amiket most hangoztat.

A most 62 éves volt csatár 31 alkalommal szerepelt az angol válogatottban. Pályafutása során egyszer sem állították ki, és nevéhez fűződik a legendás mondás, miszerint 

„A foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen keresztül, és mindig a németek nyernek.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés