Hirdetés

Indokolt a Belügyminisztérium vizsgálata a Gálvölgyi-ügy miatt? Itt a mentődolgozók szövetségének válasza

Nap Híre portré Nap Híre

A Kossuth-díjas művészt napok óta intenzív osztályon ápolják, de a hírek szerint jól reagál a kezelésekre.

Ahogy azt a Nap Híre is megírta, szerdán kórházba került Gálvölgyi János, miután légzési nehézségekkel küzdött otthonában. Végül azonban nem mentőautó vitte az egészségügyi intézménybe, hanem két lánya. A kórházban egyből intenzív osztályra került, majd lélegeztetőgépre helyezték.

Lapunk beszámolt arról is, hogy az eset komoly felháborodást váltott ki, az Országos Mentőszolgálat pedig vizsgálatot indított az ügyben, hogy miért nem ment a színészhez. Eközben a Demokratikus Koalíció (DK) a mentőszolgálat vezetőjének menesztését követeli. Nemrég az esettel kapcsolatba megszólalt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki közölte, elvégezték a belső vizsgálatot és azt állapították meg, hogy hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt, amikor a segélyhívást fogadta.

Ráadásul nemcsak a mentőszolgálat, hanem a rendőrség is nyomozást indított az ügyben, amiről ide kattintva olvashatnak részletesebben. Sőt kiderült az is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter elrendelte a segélyhívások kezelésének visszamenőleges ellenőrzését

A belügyminiszter kérésére megvizsgálják a hívások hangnemét, az empátiát, a tűrőképességet és a kiérkezési időket is. Amennyiben a vizsgálat rendszerszintű problémákat talál, akkor a miniszter "a szükséges szervezeti, szervezési, személyi intézkedéseket – az azok jobbítására alkalmas módon és formában – megteszi".

Az elmúlt hónapokban egyébként nem a színész esete volt az egyetlen, amikor nem érkezett ki a beteghez időben a mentőautó. Tavaly novemberben egy erősen vérző nőhöz hívtak mentőt, ám a hívástól számítva több mint egy órát kellett a betegnek várnia, ami a budaörsi nő életébe került. Április végén pedig egy sztrókos beteg várt 40 percet a segítségre, szintén Budaörsön.

Azonban az Országos Mentőszolgálat ezekben az esetekben nem indított vizsgálatot, akkor azt nyilatkozták nincs szó rendszerhibáról.

Az RTL Híradónak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azt nyilatkozta, hogy szerintük is indokolt a Belügyminisztérium által indított vizsgálat. Lengyel Tibor, a szövetség alelnöke kiemelte, "tihenegynéhány ilyen hely van az irányításon, fent Budapesten, ahol a 104-es felvevőknek kéne ülni, 3 ül ott". Hozzátette, több mint 10 éve mentőzik és úgy látja, hogy kevés a mentős, viszont a feladat sok, és gyakran problémákat okoz a kocsihiány is. 

A szakember szerint azonban nemcsak a mentésirányítók munkáján kellene változtatni.

Soha nem láthattuk még, hogy egy vezető a mentőszolgálat részéről előállt volna és azt mondta igen hibáztunk, a rendszerben van esetleg hiba. Tehát ez soha nem kerülhet szóba, mindig egy dolgozóban találják meg a hibát, és hát már ez is egy probléma

- tette hozzá Lengyel Tibor. Gálvölgyi Jánost egyébként ötödik napja ápolják a Semmelweis Egyetem Klinikáján. Információnk szerint jól reagál a kezelésekre, de nincs túl a közvetlen életveszélyen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés